luni, 15 ianuarie 2024

Publicat la 1/15/2024 10:56:00 a.m. de

Investițiile și Învățământul, prioritățile Mediașului în 2024

Primăria Mediaș a publicat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul de buget pentru anul 2024. Dacă va fi aprobat, Municipiul urmează să se bazeze pe cca 352 milioane de lei, din care aproape 325 milioane de lei reprezintă venituri la bugetul local, iar 27,5 milioane de lei disponibil excedent.

 
Medieșenii contribuie la buget, la capitolul impozite și taxe locale, cu 45,25 milioane de lei, în vreme aproape jumătate din această sumă (cca 22 de milioane de lei) vor intra în vistierie din afară, pentru proiectele cu finanțare internațională. Tot la capitolul venituri, cea mai mare parte a bugetului este reprezentată, ca de obicei, de subvențiile de la bugetul de stat, pentru ajutor încălzirea locuinței, finanțarea unităților de asistență socială, susținerea proiectelor europene, sume din PNRR pentru asistență financiară nerambursabilă, pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, etc, în valoarea totală de peste 162 milioane de lei.
Mediașul va primi anul acesta subvenții de la bugetul de stat, în valoare de 16 mii de lei, pentru decontare servicii aferente măsurilor de „prevenire și combatere urs brun“.   
 
Cheltuielile de personal se ridică anul acesta la 24 milioane de lei, dintr-un total de peste 39 de milioane de lei prevăzute la capitolul servicii publice generale, unde sunt incluse și cheltuielile materiale, dar și investiții.
Pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt alocate 4,044 milioane de lei, din care Protecția Civilă va beneficia de 1,1 milioane de lei, iar Poliția Locală 2,944 milioane de lei, din care 2,634 milioane lei merg pe cheltuieli de personal.
 
Cea mai mare parte a bugetului merge la Capitolul Cheltuieli socio-culturale - 124,606 milioane de lei, Învățământul beneficiind de cea mai mare parte a sumei, cu aproape 80 milioane de lei. Pentru Sănătate vor fi aproape 4,5 milioane de lei, în vreme ce, la Capitolul Cultură, Recreere și Religie vor fi alocate aproape 12 milioane de lei, din care puțin peste 7 milioane de lei merg la CSM Mediaș, iar 3 milioane de lei la Direcția pentru Cultură.

VEZI PROIECTUL DE BUGET
 
Asigurările și Asistența Socială vor înghiți anul acesta cca 28,3 milioane de lei, Servicii și Dezvoltare Publică, Locuințe, Mediu și Ape peste 90 de milioane de lei, iar acțiunile economice care include transportul în comun și investițiile în străzi se ridică la 93 de milioane de lei, mare parte din buget fiind asigurată în acest caz de subvențiile de la bugetul de stat primite ca asistență financiară pentru proiectele PNRR.

    Trimite prin e-mail