miercuri, 13 decembrie 2023

Publicat la 12/13/2023 10:10:00 a.m. de

Apă mai bună cu bani europeni. S-a semnat contractul „Reabilitare captare râu, conducta de aducțiune în comuna Arpașu de Jos și extindere front de captare și aducțiune în orașul Dumbrăveni, județul Sibiu”


La începutul acestei săptămâni a avut loc, la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, semnarea contractului ATM-CL-07 „Reabilitare captare râu, conducta de aducțiune în comuna Arpașu de Jos și extindere front de captare și aducțiune în orașul Dumbrăveni, județul Sibiu”, din cadrul proiectului major „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”. Contractul are o valoare de 42,12 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Durata contractului este de 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere și reprezintă durata de execuție. „Reabilitarea frontului de captare de la Arpașu ne va permite extinderea capacității de înmagazinare și de transport a conductei. Este vorba despre reabilitarea conductei de aducțiune între frontul de captare și stația de tratare. Mai avem și instalarea unei microhidrocentrale în incinta stației de tratare de la Arpașu pentru a ne produce energia, iar în situații de criză ne va fi foarte util. Totodată, vorbim de extinderea frontului de captare la Dumbrăveni cu încă patru puțuri”, a declarat Ioan Munteanu, Directorul general al companiei Apa Târnavei Mari.
 
Ce se va face
 
Obiectul contractului include lucrări de reabilitare conductă de aducțiune apă brută, extindere și reabilitare conducte de aducțiune apă tratată, reabilitare și extindere surse de apă brută. Zona de interes din cadrul acestui contract de lucrări este localizată în UAT Arpașu de Jos cu localitățile Arpașu de Jos și Arpașu de Sus, UAT Cârțișoara cu localitatea Cârțișoara, UAT Cârța cu calitatea Cârța și UAT Dumbrăveni cu orașul Dumbrăveni. Principalele lucrări din cadrul acestui contract constau în reabilitarea sursei de apă Arpașu – Agnita, reabilitarea prin înlocuire aducțiune apă brută captare - STAP Arpașu, realizarea unei microhidrocentrale amplasate pe aducțiune apă brută STAP Arpașu, dar și a unei instalații corectare agresivitate apă la STAP Arpașu. Totodată se va realiza o dublare a subtraversării râului Olt, pentru aducțiune Arpașu – Agnita pe distanța de 160 metri, reabilitarea conductei aducțiune Arpașu de Jos cu o lungime de 4252 metri, extinderea conductei aducțiune Arpașu de Jos cu 6900 metri, mărirea frontului captare Dumbrăveni cu 4 puțuri noi, respectiv extinderea aducțiunii de apă brută în localitatea Dumbrăveni cu 970 metri.
 
Bani europeni
 
Contractul face parte din „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu” (cod SMIS 137169), finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu o valoare totală de 700.258.507,21 RON, (inclusiv TVA. Finanțarea investiției este asigurată în proporție de 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2 % bugetele locale. Contribuția Operatorului Regional la finanțarea investiției este de 6%.

    Trimite prin e-mail