miercuri, 13 decembrie 2023

Publicat la 12/13/2023 01:09:00 p.m. de

Pubele noi pentru colectare selectivă la Mediaș

Municipiul Mediaș va primi circa 32.000 recipienți pentru colectarea separată a deşeurilor. Aceștia au fost achiziţionați de către Consiliul Judeţean Sibiu, din fonduri europene nerambursabile, în cadrul  Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Medieșenii care locuiesc la casă vor beneficia de pubele noi pentru colectarea separată a deşeurilor reziduale, biodegradabile, din plastic/metal dar şi pentru hârtie/carton. Pubelele vor ajunge la Mediaş în tranşee, în această perioadă fiind recepţionate cele negre destinate deşeurilor reziduale.


 
În cadrul  Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 au fost achiziţionaţi de către Consiliul Judeţean Sibiu, din fonduri europene nerambursabile, recipienţi pentru colectarea separată a deşeurilor. Municipiului Mediaş îi vor reveni astfel un număr de 31.881 recipienţi, atât pentru gospodăriile la casă, cât şi pentru punctele de colectare amenajate în cartierele cu blocuri, recipienţi care vor permite implementarea principiului „Plătești pentru cât arunci”. „La nivelul județului Sibiu se derulează un proiect cu finanțare nerambursabilă europeană. Acesta este menit să creeze un cadru unitar în ceea ce privește managementul deșeurilor. Mai precis, toate gospodăriile la bloc, precum și cele la casă, vor beneficia de infrastructură modernă de colectare a deșeurilor. Aceste pubele, aceste recipiente vor crea, în opinia noastră, un sistem compact, un sistem care să asigure implementarea instrumentului Plătește pentru cât arunci. Evident, este un proces, eu zic de durată medie, pentru că distribuirea se va face etapizat, probabil pe parcursul anului 2024 și probabil și pe parcursul anului 2025. De acest proiect va beneficia nu numai municipiul Mediaș, va beneficia întreg județul, respectiv toată zona de nord a județului Sibiu, atât orașele, cât și comunele”, a explicat Dan Vasi, Directorul general al societății ECO-SAL.
 
Se schimbă pubelele
 
Important de ştiut este faptul că cei care locuiesc la casă vor beneficia de pubele noi pentru colectarea separată a deşeurilor reziduale/menajere, biodegradabile, din plastic/metal dar şi pentru hârtie/carton. Recipienţii vor ajunge la Mediaş în tranşee, în această perioadă fiind recepţionate pubelele negre destinate deşeurilor reziduale. Astfel, medieșenii care locuiesc la case vor primi câte patru pubele, față de trei câte aveau până acum. „Municipiul Mediaș va avea pentru gospodăriile la casă patru pubele, respectiv pubela neagră pentru deșeurile menajere, pubelă galbenă pentru deșeurile de plastic și metal, pubela albastră pentru carton și hârtie, respectiv pubela maro pentru deșeuri biodegradabile. Cele existente se vor retrage, probabil concomitent cu momentul distribuirii celor de pe proiect” mai spune Dan Vasi.
 
Bani europeni
 
Proiectul beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, recipienții fiind achiziţionaţi de către Consiliul Judeţean Sibiu, în cadrul unui contract încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Primăria Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, a câștigat în cadrul programului Operațional de Infrastructură Mare, un proiect care prevede achiziționarea din fonduri europene a unui număr de aproximativ treizeci și două de mii de recipienți pentru colectarea separată a deșeurilor. Este important de știut faptul că, pentru medieșenii care locuiesc la casă, vor fi achiziționate și pubele pentru colectarea separată a deșeurilor reziduale, biodegradabile, din plastic sau metal, dar și pentru hârtie și carton”, a explicat Primarul Gheorghe Roman
    Trimite prin e-mail