miercuri, 13 decembrie 2023

Publicat la 12/13/2023 01:17:00 p.m. de

„Mediaș-Business 2023: realizări și oportunități”

Deputatul liberal medieșean Christine Thellmann a organizat, alături de mediul de afaceri din nordul județului Sibiu și reprezentanți ai Guvernului României, dezbaterea „Mediaș-Business 2023: realizări și oportunități”. Întâlnirea de lucru a avut în prim plan facilitarea unui dialog deschis și aplicat între autoritățile publice centrale, locale și mediul de afaceri din Mediaș. O parte dintre problemele ridicate în cadrul dezbaterii au fost deja rezolvate, iar restul vor face obiectul unor noi proiecte legislative sau discuții pentru a găsi cele mai bune soluții.
 

În România există mii de oportunități, însă cererea trebuie să se întâlnească cu oferta la momentul potrivit. Din acest motiv, săptămâna trecută, Deputatul Christine Thellmann a adunat sub același acoperiș antreprenori și reprezentanți ai autorităților,  la o dezbatere intitulată sugestiv „Mediaș-Business 2023: realizări și oportunități”. „Prin astfel de mese rotunde identificăm așteptările mediului de afaceri și putem configura noi programe și scheme de finanțare pe nevoile și posibilitățile mediului de afaceri de la nivel local. În acest moment avem oportunități de investiții și dezvoltare a afacerilor în domeniile: energie, digitalizare și al accesării de fonduri europene” explică parlamentarul liberal.


Așteptările mediului de afaceri
 
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid. La dezbatere au participat secretari de stat de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, un consilier din partea Ministerului Energiei, Vicepreședintele Autorității pentru Digitalizare și reprezentanți ai ADR-Centru. Au participat la eveniment și antreprenori din diverse domenii de activitate, precum industria HORECA, construcții, farmacie, automatizări și un grup de firme cu multiple domenii de activitate. „Principala așteptare a mediului de afaceri din partea autorităților centrale este să avem o legislație predictibilă și stabilă. Mediul de afaceri dorește să fie un partener de încredere atunci când Guvernul sau Parlamentul doresc să modifice anumite acte legislative, să fie consultați și să existe studii de impact și de costuri. Mediul de afaceri a cerut adoptarea modelului de succes aplicat de Polonia, unde consultanța pentru accesarea de fonduri nerambursabile este susținută de stat printr-un organism de acreditare pentru firmele care oferă servicii în acest domeniu. În cadrul dezbaterilor, Ministerul Mediului a prezentat noi programe dedicate atât persoanelor fizice, cât și celor juridice - 803 milioane de euro, fonduri disponibile prin PNRR pentru păduri și biodiversitate, relansarea programului Rabla+ și a programului Casa Verde”, spune deputatul Christine Thellmann.


Mai puțină birocrație
 
În cadrul „Mediaș-Business 2023: realizări și oportunități”, Autoritatea pentru Digitalizarea României a prezentat noile facilități puse la dispoziție prin Ghiseul.ro și anume descărcarea cazierului auto și noua aplicație mobilă a platformei, care a înregistrat un număr record de accesări. De asemenea, s-a discutat despre ROeID, catalogul național al serviciilor publice, prin care utilizatorul va putea căuta informații legate de serviciile de care are el nevoie. Legea interoperabilității, dar și cloud-ul guvernamental au ca scop facilitarea interacțiunii cu statul și astfel, se va reduce birocrația și vom beneficia de un grad mai mare de transparență. Necesitatea digitalizarii ANAF a fost un alt subiect de mare interes, dezbătut în prezența șefei Serviciului Fiscal Municipal din Mediaș. „Acest eveniment mi-a confirmat faptul că prin dialog putem face mult bine comunităților din care venim. Prin activitatea noastră, în slujba oamenilor, avem obligația să ne întâlnim cu mediul de afaceri și să facilitam dialogul între aceștea și instituțiile statului. O parte dintre problemele ridicate în cadrul acestor dezbateri au fost deja rezolvate, iar restul vor face obiectul unor noi proiecte legislative sau dezbateri pentru a găsi cele mai bune soluții împreună. Împreună putem ajuta Mediașul să fie pe harta economică a țării drept un hab economic important”, mai spune Christine Thellmann.
    Trimite prin e-mail