miercuri, 27 decembrie 2023

Publicat la 12/27/2023 11:53:00 a.m. de

Proiectul centurii ocolitoare a Mediașului a fost aprobat de Guvernul României

Unul dintre proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României de la sfârșitul săptămânii trecute a fost Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Varianta ocolitoare a municipiului Mediaș, pe DN 14”, județul Sibiu. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
 

Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Mediaș a trecut și de Guvernul României. Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Varianta ocolitoare a municipiului Mediaș, pe DN 14”, județul Sibiu, a fost unul dintre proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din data de 22 decembrie. „Opinia mea este că aprobarea în Guvern a proiectului care vizează realizarea variantei ocolitoare a orașului nostru pe Drumul Național 14 pe fonduri europene nerambursabile, reprezintă cel mai frumos cadou pentru Mediaș în această perioadă de sărbătoare. Este un proiect despre care s-a vorbit mult. Este un proiect așteptat de noi toți, de peste 30 de ani. Este un proiect la care echipa pe care am format-o la nivelul administrației publice locale lucrează din momentul în care am reușit să transferăm responsabilitățile realizării investiției de la CNAIR la Primăria Municipiului Mediaș”, spune primarul Gheorghe Roman.
 
Pașii următori
 
Următorul pas va fi adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru exproprieri culoar variantă, urmat de atribuirea contractului de servicii pentru consultanță în procedura de licitație deschisă. Ulterior va fi licitația deschisă pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție, cererea de finanțare, iar apoi șase luni pentru proiectare și alte treizeci de luni pentru execuție. „Deși știu că există voci care nu cred în realizarea acestui proiect, în ceea ce mă privește voi face tot ceea ce ține de mine pentru a duce la bun sfârșit această investiție extrem de utilă pentru orașul nostru”, a mai spus edilul-șef al municipiului de pe Târnava Mare.
 
Fonduri europene
 
Obiectivul proiectului este decongestionarea circulației, scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul municipiului Mediaș. Traseul variantei ocolitoare va avea 8,7 kilometri și va cuprinde pasaje, poduri, viaducte, pasarele, o intersecție giratorie suspendată, două noduri rutiere și o intersecție giratorie la nivel. Valoare totală a investiției este de 1,15 miliarde lei, iar durata de execuție a lucrărilor de 30 de luni. Finanțarea se asigură din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.
 
Obiectiv prioritar
 
În luna noiembrie, Guvernul României a aprobat lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritare în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024. Conform acestuia, lista include 221 de proiecte de investiții publice semnificative cu cele mai ridicate beneficii economice și sociale, care au valoare total actualizată de aproximativ 320 de miliarde lei. Printre proiectele aflate pe această listă se numără și varianta ocolitoare a municipiului Mediaș, aflată la poziția 149. Conform documentului, proiectul centurii are ca și termen de finalizare anul 2027.
    Trimite prin e-mail