miercuri, 13 decembrie 2023

Publicat la 12/13/2023 12:26:00 p.m. de

Biserica Cetate din Șaroș pe Târnave a fost salvată de la degradare și intră în circuitul turistic

Parohia Evanghelică Șaros pe Târnave a anunțat finalizarea proiectului „LUCRĂRI DE REPARAŢII, CONSERVARE ŞI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC LA ANSAMBLUL BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE ŞAROŞUL PE TÂRNAVE, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 
Implementat în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2023, a avut o valoare totală de cca 1,7 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 1,5 milioane lei a reprezentat finanțare nerambursabilă. 
Elena Curcean, din echipa de management care s-a ocupat de implementarea proiectului, a amintit faptul că în această perioadă sunt finalizate, rând pe rând, mai multe proiecte de acest gen. „Fiecare dintre aceste obiective de patrimoniu merită puse în valoare. A fost un efort și aici a Consistoriului Districtual, pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului, pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile. Acest Ansamblu are ceva special. De-a lungul istoriei, monumentul și așezarea au trecut prin momente dramatice, dar de fiecare dată au fost refăcute, au renăscut. Au fost multe reparații, dar și cea de acum a fost destul de amplă și ne bucurăm că am reușit să finalizăm cu succes“, a declarat Elena Curcean.


Intervențiile și activitățile desfășurate în cadrul proiectului au vizat, pe de-o parte, lucrări de reabilitare a Ansamblului Bisericii, respectiv a fost reabilitat acoperișul, șarpante și învelitoare, inclusiv ignifugare și tratament antiseptic, tencuieli interioare și exterioare, au fost refăcute pardoselile, etc. Au fost ceva reparații mai dificile, la șarpantă, dar le-am executat cu succes, zic eu. Și aici ar mai fi nevoie de o etapă investițională, pentru punerea la punct, în detaliu, a celorlalte elemente rămase, plus zidul cetății care n-a fost prins în această etapă. Șaroșul chiar are potențial turistic, fiind aproape de Biertan, Richiș, Sighișoara“, a declarat Călin Munteanu, de la SC Tera Com SRL, firma de construcții care a executat lucrările.


Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, în special constructorului care a fost scrupulos în verificarea documentelor, pe partea tehnică, dar sper că a fost de folos. Sperăm să continuăm colaborarea în viitor“, a adăugat ing. Gheorghe Muntea, reprezentant al firmei Adam’s Construct SRL, societatea care a asigurat supravegherea lucrărilor în cadrul acestui proiect.
 

Tot în cadrul proiectului a avut loc digitizarea monumentului, astfel încât vizitarea monumentului să poată fi realizată și prin intermediul mediului online. De asemenea, a fost întocmit și operaționalizat un plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică.
 


Prezent la conferința de presă care a marcat finalizarea lucrărilor, curatorul districtual Wilhelm Untch a arătat că organizația sașilor plecați din Șaroș e una extrem de activă, mereu aproape și interesată de salvarea patrimoniului cultural lăsat aici. „Această organizație este în fiecare an prezentă la fața locului. Prezintă mare interes, ei, șaroșenii, ca această cetate să fie cunoscută peste hotare. Într-adevăr, lucrările au fost executate, să nu spun ca model, dar există…eu mă refer la pardoseală, la tavan… Pentru ochii mei, provenit dintr-o familie de constructori, zugravi, lucrarea este executată aproape de a fi un model. Mai sunt mici deficiențe, dar ele pot fi reparate. Mulțumesc pentru refacerea acestui monument. Sașii au rămas puțini, dar aceste biserici sunt exponentul existenței noastre, a sașilor, de atâta amar de vreme aici“, a completat curatorul districtual Wilhelm Untch.
 
Rezultatele vizate ale proiectului, respectiv reabilitarea obiectivului de patrimoniu și creșterea numărului de vizitatori de la 395, în 2017, la 595 de vizitatori anual va conduce la un impact pozitiv asupra comunității, datorită încasărilor generate de turiști, atât în sectorul de alimentație publică, cât și în cel al industriei de ospitalitate.
Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce a monitorizat implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
 


Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Șaroș pe Târnave a avut o istorie zbuciumată. Construcția bisericii s-a finalizat în anul 1422, primind hramul Sf. Elena și Sf. Nicolae. În 1483 au început lucrările la zidul împrejmuitor al bisericii, care este întărit cu cinci turnuri de apărare. La începutul sec. XVI se construiește turnul bisericii, iar în secolul următor se montează ceasul. În anul 1605, satul este atacat, jefuit și ars până la temelii în luptele împotriva rebelului Ștefan Bocskai. Până la 1690 satul suferă cumplit de pe urma războaielor, populația fiind decimată. Au rămas doar 5 familii. În 1772 încep lucrări de renovare ale lăcașului de cult ruinat: se reconstruiește plafonul, iar maestrul Johan Folbart din Sighișoara montează altarul baroc în corul bisericii în 1774. Un incendiu devastator cuprinde satul în 1776 și mistuie 60 de case, avariind și acoperișurile turnurilor de apărare. Acestea vor fi refăcute în anii următori. În 1808 turnul bisericii este înălțat cu încă un etaj și primește forma actuală. Apoi maeștrii Friedrich și Wilhelm Maetz din Biertan construiesc orga. În 1966 un fulger distruge complet acoperișul, iar ceasurile și instalația electrică sunt aruncate din pereți. În cursul aceluiași an se efectuează toate reparațiile necesare.
    Trimite prin e-mail