duminică, 22 octombrie 2023

Publicat la 10/22/2023 10:36:00 a.m. de

Sute de medieșeni în Cimitirul Ortodox, la Hramul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Sfinţii Mărturisitori Transilvăneni”

Sute de medieșeni, alături de oficialități locale, s-au aflat ieri la Biserica din Cimitirul ortodox Mediaș, în zi de sărbătoare. Ca-n fiecare an, de Sfinţii Mărturisitori Transilvăneni, lăcașul de cult ortodox și-a sărbătorit hramul.
 
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Protopop Ovidiu Ioan Gaban și Părintele paroh Flaviu Gabriel Fleser. „De la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Sfinții Mărturisitori și mărturisirea noastră”. Ierarhul a vorbit despre exemplul Sfinților Mărturisitori Ardeleni pentru credincioșii de azi, arătând că sunt icoane luminoase pentru Biserică. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, părintele paroh Flaviu Gabriel Fleșer a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au participat la hramul bisericii. Apoi, Preasfinția Sa a înmânat burse de merit pentru mai mulți elevi din Mediaș cu rezultate remarcabile la învățătură. Bursele de merit „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au fost oferite de parohia medieșeană, prin preotul Flaviu Gabriel Fleșer, pentru a încuraja tinerii merituoși să-și continue studiile și pentru a le răsplăti eforturile la învăţătură. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale și numeroși credincioși din Mediaș, unii dintre ei îmbrăcați în straie populare specifice zonei.“, a transmis Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Biserica “Sf. Ap. Petru și Pavel” și “Sf. Mărt. Transilvăneni” din cimitirul ortodox al municipiului Medias a fost zidită din temelie între anii 1966-1968 cu sprijinul vrednicului de pomenire protopop Petru Boieru. Conceptul de înfrumusețare interioară cât si exterioara a bisericii si ducerea la bun sfârșit a lucrării aparține preotului Găban Ovidiu-Ioan, actualul protopop al Protoieriei Mediaș. În amintirea realizării proiectului amintim cu pioasă recunoștință susținerea protopopului Ioan Găban, de vrednică amintire. În vecinătatea lăcașului de cult se află Centrul bisericesc “Sfântul Ierarh Nectarie”, unde se desfășoară activități social-filantropice, cultural-educative și duhovnicești, sub coordonarea preotului Flaviu Fleşer.

Ca-n fiecare an, în a doua parte a sărbătorii au fost înmânate Bursele de merit „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel”, pentru cinci liceeni și trei elevi de clasa a 8-a de la unităţile de învăţământ din Mediaş, cu rezultate foarte bune la învăţătură.


    Trimite prin e-mail