marți, 17 octombrie 2023

Publicat la 10/17/2023 02:13:00 p.m. de

Încep Zilele Culturii Maghiare. Evenimentul a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 25

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu se desfășoară în perioada 20-29 octombrie. Programe pentru copii, activități de creație, balul strugurilor, spectacole de dans popular, concerte și multe alte evenimente își așteaptă publicul timp de zece zile. În acest interval de timp, comunitatea maghiară din județ are posibilitatea de a participa la evenimente culturale, care vor avea loc în Mediaș, Sibiu, Copșa Mică, Alma, Motiș, Blăjel, Bazna, Păucea și Dumbrăveni.

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ediția a XXV-a, încep vineri seară și se vor încheia pe 29 octombrie. Anul acesta se sărbătoresc 25 de ani de când toamna, pentru comunitatea maghiară din județ, înseamnă evenimente și festivități. „Vă invităm să vă alăturați în perioada 20-29 octombrie 2023 Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu, pentru a celebra împreună cultura și tradiția maghiară! 10 zile în care arta, muzica, teatrul și comunitatea se împletesc pentru a crea amintiri de neuitat. De la Mediaș la Sibiu și de la Copșa Mică la Dumbrăveni, de la concerte rock la teatru de păpuși, de la ateliere de creație la competiții sportive, avem evenimente pentru toate vârstele și toate gusturile. Haideți să ne bucurăm împreună de frumusețea și diversitatea culturii maghiare!” spun organizatorii evenimentului.

Week-end cu evenimente

Festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Maghiare va avea loc vineri de la ora 18:00 la Sala Traube. Ulterior, Teatrul Național de Stat din Pécs, Ungaria. Va prezenta Producția Moravetz. Sâmbătă dimineața la Motiș se va da startul unui concurs de pescuit, iar la Casa Millennium va avea loc un workshop cu activități hand-made. După-amiaza de la ora 17:00 este programată la Crama Traube o degustare de vin de la Cramele Fort Silvan, dar și un spectacol de dans popular.  Sâmbătă seara de la ora 19:00 în Sala Oglinzilor din Sibiu va avea loc un concert rockmusical intitulat „Vivat Bacchus”. Duminică dimineața de la ora 10:00 la Biserica Reformată din Mediaș este programată o slujbă de comemorare a revoluției din 1956, dar și depuneri de coroane de flori. În aceeași zi de la ora 11:00 la Biserica Romano-Catolică din Copșa Mică va avea loc un concert ecumenic.

Competiții sportive

Luni, 23 decembrie, la Casa Millenium va începe un campionat de EAFC24, iar marți de la ora 18:00 în sala de sport de pe strada Gravorilor se va desfășura un campionat de tenis de masă. Miercurea viitoare dimineața la Casa Millennium este programat teatru de păpuși, iar o zi mai târziu acesta va avea loc la Casa Maghiară din Sibiu. La mijlocul săptămâni, în ziua de 26 octombrie, este programat Clubul Pensionarilor la Casa Millennium, iar pe Arena Sportivă „Simona Olariu” se va desfășura un turneu de fotbal. În aceeași seară de la ora 19:00 la Căminul cultural din Alma va avea loc Teatru folcloric susținut Asociația de dansuri populare Bekecs.

Bal și concerte

Vineri, 27 octombrie, va avea loc la Casa Millennium un concurs de cultură generală Quizz cu Kovács Zsolt, iar sâmbătă seara la Biserica Reformată din Dumbrăveni este programat un concert de tineret cu Orchestra Sofar. În aceeași seară va avea loc la Mediaș la Restaurantul Asam, Balul Strugurilor cu formația Party Music.  Duminică, 29 octombrie, este programat un recitalul de poezie susținut de Vajda Szilvia și Huber Imre la Biserica Reformată din Păucea, la Biserica Reformată din Blăjel și la Biserica Evanghelică din Bazna. Seara de la ora 18:00 la Crama Traube din Mediaș este programată festivitatea de închidere a evenimentului cu stand up comedy și magie.

Organizatori și parteneri

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ediția 2023, este un eveniment organizat de Uniunea Democrată Maghiară din România organizația județeană Sibiu, Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș, Societatea Maghiara de Cultură din Transilvania organizația județeană Sibiu și Asociația Culturală Gyöngyvirág. Parteneri și finanțatori sunt Primăria Mediaș, Consiliul Județean Sibiu, Fundația Communitas și Fundația Bethlen Gabor.

    Trimite prin e-mail