vineri, 20 octombrie 2023

Publicat la 10/20/2023 05:15:00 p.m. de

„Cântărețul bisericesc-slujire și responsabilitate”, la Biserica „Buna Vestire“ din Gura Câmpului

Cântăreți bisericești din Protopopiatul Mediaș, alături de preoții parohiilor, s-au strâns duminica trecută la Biserica Buna Vestire din Gura Câmpului-Mediaș. Au participat la o acțiune care se încadrează în hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care 2023 e declarat anul „Comemorativ al imnografilor și al cântăreților bisericești”

foto: Mitropolia Ardealului
 
„15 octombrie 2023, o zi bogată în activități duhovnicești, la biserica Buna Vestire din Gura Câmpului-Mediaș. După Sfânta Liturghie, copiii din grupul de cateheză al celor două parohii – Buna Vestire l și ll, susținuți de cei doi preoți și de doamnele învățătoare care sprijină activitățile bisericii și-au prezentat icoanele pe sticlă, pe care oamenii le-au putut lua acasă, lăsând câte un mic ajutor pentru activitatea grupului de cateheză.
Părintele Lector Universitar Doctor Sorin Dobre, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a răspuns invitației noastre și a prezentat, după Vecernie și pomenirea cântăreților bisericești trecuți la Domnul, o prelegere despre importanță cântăreților în general și despre cântarea în strănile din Ardeal. Importanță cântării bisericești specifice Transilvaniei, cea care a contribuit la păstrarea identității de credință și neam, pe parcursul multor secole.S-a subliniat rolul icoanei pe sticlă în Ardeal arătându-se faptul că aceste icoane ,alături de cântarea din biserici se regăsesc doar in zona geografică amintită, ca bogăție spirituală .
La final a fost o sesiune de întrebări, manifestarea încheindu-se cu cântarea „Cuvine-se cu adevărat“, cântată de preoți, cântăreți și credincioși.
Agapa frățească ce a urmat, a fost un prilej de comuniune între preoții, cântăreții bisericești și credincioșii prezenți.“, a transmis Preot Petru Acatrinei, Parohia Buna Vestire ll Mediaș.


    Trimite prin e-mail