miercuri, 16 august 2023

Publicat la 8/16/2023 11:56:00 a.m. de

„Mediaș Bike Marathon" ediția a 6-a: între tradiție și inovație!

Mult așteptata ediție a 6-a a Mediaș Bike Marathon este un eveniment reper în calendarul anului 2023 pentru pasionații de ciclism. Organizat de Asociația Mediaș 750 de ani, Asociația de Ecologie și Turism Dianthus Mediaș și Primăria Municipiului Mediaș prin Direcția pentru Cultură, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, acest maraton continuă să crească, iar pentru această ediție organizatorii au pregătit o serie de noutăți interesante atât pentru participanți, cât și pentru însoțitorii lor.

 
Toate detaliile referitoare la înscrierile online, condițiile de participare și trasee, precum și informații de actualitate ale MBM 2023, pot fi accesate fie pe site-ul https://marathonmedias.ro, fie pe pagina de facebook a competiției: https://www.facebook.com/MediasBikeMarathon
 
La început a fost MBM
 
Mediaș Bike Marathon s-a născut din pasiunea colectivă pentru mișcarea în aer liber, având ca scop punerea în valoare a peisajelor impresionante din nordul județului Sibiu și de a reașeza ciclismul medieșan pe harta României, dar și dincolo de granițele sale. Succesul este posibil doar prin eforturile de colaborare ale autorităților publice, ale comunității de afaceri, ale voluntarilor și ale comunității vibrante de bicicliști din Mediaș. Ca un rezultat al aceluiași spirit comunitar și colaborativ, în 2021 și 2023, la Mediaș, în zona Binder Bubi, au început să se organizeze  etape Cross Country (XC) de Cupa României pe un traseu agreat și foarte apreciat atât de către sportivi cât și de către Federația Română de Ciclism - Mediaș XCO a devenit, la rândul ei, o competiție reper în calendarul FRC. Un alt rezultat important este înființarea în cadrul Clubului Sportiv Municipal, din subordinea primăriei,  a secției de ciclism iar rezultatele excelente ale sportivilor legitimați aici n-au întârziat să apară. Titlurile de campioni naționali și o mulțime de podiumuri la concursurile din țară au arătat că ciclismul la Mediaș a renăscut frumos la mai bine de 120 de ani de la înființarea, la Mediaș, a primei Asociații de ciclism de către Johann Adolf Haltrich.
 
”Faptul că această competiție de ciclism a ajuns la cea de-a șasea ediție cred că dovedește parteneriatul strâns între primăria municipiului Mediaș, mediul economic și comunitatea de cicliști și voluntari. Consider că rolul administrației publice este de a veni în sprijinul unui asemenea eveniment și de a susține ideile și organizarea de către oamenii care sunt buni cunoscători ai domeniului, care vin cu expertiză și dorința de a se alătura demersurilor continue ale primăriei de a dezvolta și promova municipiul nostru”, precizează dl. Gheorghe Roman, primarul Municipiului Mediaș.
 
MBM promovează elemente de cultură, economie și tradiție locală!
 
De-a lungul tuturor edițiilor, un scop esențial al acesui eveniment a fost promovarea culturii, economiei și tradițiilor locale care fac din Mediaș un loc extraordinar. În fiecare an, s-a creat o temă unică pentru competiție, subliniind diverse aspecte ale bogatului patrimoniu bogat. De la promovarea unor producători locali de produse tradiționale din municipiu până la adoptarea unor teme specifice zonei geografice, am celebrat în mod constant cultura locală tradițională. Medaliile și cupele noastre au fost atent concepute pentru a prezenta produse de la întreprinderile locale, cum ar fi medalii din teracotă, cupe din sticlă, ceainice emailate împodobite cu flori, medalii din piele și chiar "trofee" inovatoare în formă de pantofi!
 
În 2022, am sărbătorit vița de vie și poveștile sale încântătoare, reflectând istoria sa milenară în zona Târnavelor. Vița de vie, prezentă pe stema orașului încă de la mijlocul secolului al XVI-lea, a fost un reper important pentru poziționarea Mediașului ca veritabilă „capitală" a acestei „Țări a vinului” cum mai este numită regiunea Târnavelor. Traseele propuse concurenților MBM 2023 trec prin străvechile drumuri viticole, oferind priveliști uluitoare asupra fermecătoarelor dealuri acoperite de podgorii terasate.
 
În 2023, MBM valorizează tema generală a „tradiției”. Ne propunem să evocăm nostalgia și amintirile dragi ale copilăriei noastre, în care ne amintim de bunicii noștri pregătind oale copioase de mamaliga cu brânză în cuptoare mici, să celebrăm frumusețea modelelor tradiționale care împodobesc porturile populare, o comoară împărtășită indiferent de naționalitate sau regiune. În acord cu această temă, tricourile celor mai merituoși participanți, cănile emailate și medaliile de finisher vor fi împodobite cu imprimeuri tradiționale, adăugând o notă de artă locală.
 
Două evenimente deosebite: Povestea Vinului la Mediaș și Mediaș Bike Marathon 2023
 
Una dintre cele mai interesante caracteristici ale ediției din acest an a MBM este desfășurarea în paralel a celei de-a doua ediții a Festivalului „Povestea Vinului”. Ambele evenimente oferă ocazia unică de a explora superbul Podiș al Târnavelor, de a savura vinuri rafinate și de a vă bucura de distracție, socializare și activități sportive. Cadrul pitoresc de care se pot bucura participanții MBM este străbătut de traseele care șerpuiesc prin podișul Târnavelor, cu urcări solicitante dar care te răsplătesc cu o priveliște care îți taie respirația, prin rute străvechi de exploatare a viței de vie, dar și trasee deja consacrate precum Via Transilvanica și Natura 2000. Pentru a completa experiența sportivă cu o experiență culinară și culturală, Festivalul „Povestea Vinului” vine cu o varietate de activități, inclusiv concerte, degustări de vin atât de pe plaiurile noastre mioritice cât și de pe cele internaționale și bucate pregătite de chefi renumiți.
 
”Ambele evenimente vin să promoveze Mediașul într-un mod inedit, iar în urma dialogului cu organizatorii am fructificat oportunitatea ca municipiul nostru să fie gazdă bună și destinație de sfarșit de săptămână mai atractivă atât pentru pasionații de ciclism, cât și pentru cei doresc să deguste vinuri din toată țara, să se bucure de artiștii invitați și sa petreacă un timp de calitate la Mediaș!” - a precizat dl Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.
 
Unic în România - alegerea dinamică a traseului!
 
Selecția dinamică a traseului pentru competitorii MBM 2023 este o inițiativă îndrăzneață introdusă pentru această ediție. Participanții pot alege dintre șapte trasee diferite nu doar la înscrierea în competiție ci și în timpul acesteia. Inovația implică provocări importante pentru gestiunea rezultatelor finale dar aduce cu ea o mulțime de oportunități. Organizatorii țintesc spre o scădere drastică a fenomenului DNF (abndon în timpul cursei). Dacă ți-ai supraestimat resursele, este simplu: schimbi traseul cu unul mai facil. Dacă te-ai subestimat, la fel, optezi pentru o cursă mai provocatoare. La MBM 2023, de la traseul de 14 km pentru familii până la solicitanta cursă de 100 km, pentru cei care caută să-și depășească limitele, am creat trasee care trec prin sate emblematice din Transilvania, precum Biertan, Richiș, Copșa Mare și Nou Săsesc, răsfățându-i pe participanți cu priveliști impresionante iar pregătirea meticuloasă a traseelor asigură o experiență plăcută pentru toți cicliștii.
 
Sponsori generoși = competiție fericită
 
Organizatorii sunt încântați să anunțe un fond de premii substanțial în valoare totală de 29.500 de lei, cu premii în bani și recompense în produse pentru câștigătorii noștri merituoși. Cu acest prilej, suntem bucuroși să le mulțumim pentru sprijin companiilor MAPCOM, CONTINENTAL, SUTECH, ATERM, OSTENWEG SYSPLAN, ROMGAZ, EMAILUL, KRONBERG & SCHUBERT, APROV, SNDECO GROUP, BANCA TRANSILVANIA, BMT CONSTRUCT, FORTZA, ATTI BIKE MED și CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU. Nu uităm nici organizațiile neguvernamentale, adevărate pepiniere de oameni buni și implicați și avem aici în vedere Asociația „Mediaș 750 de ani”, Asociația de Ecologie și Turism „Dianthus” Mediaș și Asociația „Colinele Transilvaniei”.
 
Kids Race - viitorul dă din pedale
 
Organizatorii nu i-au uitat pe cei mai tineri pasionați de ciclism! Secțiunea Kids Race îi așteaptă la start pe copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani, cu trasee adaptate la diferite categorii de vârstă, pe strada Johannes Honterus. În acest an, înscrierea pentru secțiunea Kids Race este disponibilă online, iar participanții vor primi numere de cip pentru cronometrare, medalii de finisher, premii atractive și cupe personalizate.
 
Vino alături de noi la cea de-a 6-a ediție de neuitat a Mediaș Bike Marathon și la captivantul Festival Povestea Vinului. Haideți să sărbătorim bogatul patrimoniu cultural, peisajele uluitoare și spiritul de camaraderie care fac din Mediaș o destinație cu adevărat remarcabilă! Ne vedem la linia de start!"
    Trimite prin e-mail