miercuri, 30 august 2023

Publicat la 8/30/2023 08:41:00 a.m. de

Mamică salvată miraculos la Spitalul Municipal Mediaș

Viața unei paciente din municipiul de pe Târnava Mare a fost salvată cu ajutorul unui dispozitiv nou numit CELOX PPH. Femeia a avut o naștere complicată, cu hemoragie, iar cu ajutorul dispozitivului de tip meșă hemostatică s-a reușit oprirea sângerării și implicit salvarea vieții acesteia. Hemoragia după naștere este cauza cea mai frecventă de deces matern în România și în lume.
 

Intervenția s-a produs zilele trecute la Spitalul Municipal Mediaș. O tânără care a născut a fost salvată cu ajutorul acestui dispozitiv care i-a oprit hemoragia. „În data de 23 august, în Spitalul Municipal Mediaș a avut loc o premieră medicală națională, salvatoare pentru viața unei mame după naștere complicată cu hemoragie. S-a folosit un dispozitiv nou, numit Celox PPH, dispozitiv medical de tip meșă hemostatică introdus la nivelul uterului mamei care asigură oprirea sângerării în situații greu controlabile. De menționat este faptul că dispozitivul respectiv a fost testat cu succes de școala medicală din Germania cu rezultate excelente. Succesul și eficiența dispozitivului demonstrează că acesta poate deveni o unealtă de neînlocuit la nivelul maternităților și centrelor perinatale, în țară și în străinătate”, spune medicul Edvin Vaso, Șef Secție Obstretică-Ginecologie în cadrul Spitalului Municipal Mediaș.
 
Folosit în teatre de operațiuni
 
CELOX PPH este dispozitiv medical unic pentru controlul și tratamentul hemoragiei uterine după naștere. Tehnologia medicală cu granule de chitosan, pe care se bazează acest produs, este folosită cu succes de peste 17 ani, în serviciile de urgență și în teatrele de operațiuni pentru controlul hemoragiilor și pentru salvarea de vieți. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, hemoragia uterină postpartum afectează până la 10% dintre toate femeile care nasc la nivel global, adică aproximativ 14 milioane de femei pe an. Peste 20% din toate decesele materne sunt asociate cu această hemoragie. Concret, în fiecare an aproximativ 80.000 de femei își pierd viața după nașterea copilului din cauza acesteia.
    Trimite prin e-mail