miercuri, 12 iulie 2023

Publicat la 7/12/2023 03:14:00 p.m. de

Monument repus în valoare la Miercurea Sibiului (CP)

 

Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului anunță finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului „LUCRĂRI DE REPARAŢII, CONSERVARE ŞI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC LA ANSAMBLUL BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE DIN MIERCUREA SIBIULUI“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementat de către Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului.Proiectul are o valoare totală de cca 2,096 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,028 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. „Prin această investiție s-a urmărit creșterea atractivității turistice a zonei, prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu și introducere acestuia acestuia în circuitul real și virtual. S-au realizat și servicii de digitizare a obiectivului. Odată cu implementarea planului de marketing, proiectul va fi, practic, finalizat.“, a detaliat Elena Curcean, din echipa de management care se ocupă de implementarea proiectului.

 

Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, a salutat finalizarea lucrărilor la termen. „S-a terminat, a fost renovată și pusă în valoare încă o biserică, încă un monument, încă o cetate, pe lângă cele, în total, peste 30. Ca fiecare monument, este unic în felul său. Și de aceea credem că merită să investim, să încercăm să aducem acești bani, aceste fonduri europene, fără de care chiar nu se pot face lucrări de o asemenea amploare și de punere în valoare (...) Este de datoria noastră să ținem legătura cu UAT-ul, cu primăria din localitate și cu cealaltă comunitate din Miercurea Sibiului. Pentru că la o așa mică comunitate, cum este cea evanghelică, de confesiune augustană, este foarte important ca și ceilalți să înțeleagă că acest monument le aparține și lor.“, a arătat Friedrich Gunesch la conferința de presă de la finalizarea lucrărilor.

 


Lucrările au vizat reabilitarea învelitorilor, tencuieli interioare și exterioare, refacerea instalațiilor electrice, inclusiv curenți slabi (paratrăznet), amenajări exterioare, pardoseli din cărămidă și lemn. „Noi am fost implicați în acest proiect pe partea de execuție. Lucrările s-au derulat în mod corespunzător, sper ca beneficiarul să fie mulțumit de ceea ce s-a realizat aici. Mulțumesc echipei, celor care ne-au susținut, ne-au ajutat și sperăm că va fi o investiție care va fi spre mândria orașului Miercurea Sibiului.“, a transmis ing. Sorin Lețiu, specialist în restaurare, reprezentantul firmei de construcții Euras SRL.

 

Prin investiția la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori, de la 80, in prezent, la 640 de vizitatori, anual.

 

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

    Trimite prin e-mail