luni, 10 iulie 2023

Publicat la 7/10/2023 05:21:00 p.m. de

Mediașul s-a întors pentru trei zile în perioada medievală

În perioada 7-9 iulie, în zona Hanului Greweln a avut loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului „Mediaș, Cetate medievală”. Concerte de muzică medievală și renascentistă, scenete de teatru, expoziții, ateliere de gastronomie, demonstrații de luptă și arme ale ordinelor cavalerești, animația stradală și spectacolele cu foc au fost ingredientele unui spectacol reușit organizat de Primăria Municipiului Mediaș cu sprijinul Asociației Mediaș 750. În cele trei zile ale festivalului câteva mii de medieșeni au fost prezenți la evenimentele organizate special pentru ei.
 
 
Parada Medievală a deschis festivalul de la Mediaș. Vineri seara a avut loc unul dintre cele mai așteptate momente ale Festivalului Mediaș Cetate Medievală ediția 2023 și anume parada medievală. De la ora 20:00 în Piața Corneliu Coposu, salutul oficial al participanților a fost adresat către Primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, iar apoi s-a dat startul paradei. Prin fața publicului au defilat peste 100 de participanți, reprezentanți ai ordinelor cavalerești, ai asociațiilor de reconstituire istorică și artiști care au susținut concerte și spectacole în cadrul festivalului. Medieșenii au avut ocazia să îi vadă și să îi însoțească pe cavaleri, domnițe și artiști pe traseul care a pornit din Piața Corneliu Coposu și a avut ca punct final Hanul Greweln. „Municipiul Mediaș a păstrat tradiția organizării Festivalului Medieval, iar în acest sfârșit de săptămână am avut parte de multe spectacole și demonstrații de calitate, care ne-au purtat în vremurile cavalerilor și domnițelor din Evul Mediu. Doresc să mulțumesc tuturor asociațiilor de cavaleri, meșteșugarilor, artiștilor, medieșenilor care au asistat la eveniment, dar și sponsorilor care au contribuit la succesul manifestării” a declarat Primarul Gheorghe Roman.



 
Reconstituire istorică
 
Grupul Anacronism din Sibiu a reconstituit la festivalul medieval de la Mediaș, istoria secolului al XIII-lea și a redat totodată imaginea socială și culturală a evului mediu european. Membrii acestuia au prezentat totodată viața de campanie militară, o tabără militară cu obiceiurile ei și au organizat totodată momente de luptă, dar și un atelier de tir cu arcul. De asemenea, Paladinii de Terra Medies au organizat mai multe spectacole la ediția din acest an a festivalului medieval. Prin intermediul acestora, medieșenii care au venit în zona Greweln au avut ocazia să vadă cum arată o zi din viața unei cetăți medievale, în care dreptatea se făcea cu ajutorul spadei. Totodată, Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana a prezentat la festivalul medieval de la Mediaș, mai multe demonstrații de arme. Grupul din Brașov are ca scop recrearea cât mai fidelă a vieții militare, civile și cotidiene din spațiul transilvan din secolele 15-16.


 
Monument la muzeu
 
Un eveniment inedit din cadrul ediției 2023 a Festivalului Mediaș Cetate Medievală, s-a desfășurat la Muzeul Municipal Mediaş, acolo unde a avut loc „Ceremonia de ridicare la rangul de meşter breslaş”, moment dedicat inaugurării monumentului „Was die Welt zusammenhalt (Ceea ce ţine lumea unită)”, realizat de Confederaţia Calfelor Europene. Ceremonialul organizat cu acest prilej a ilustrat cel mai important examen din viaţa unei calfe prin includerea sa în rândul meşterilor, de această dată fiind readuse la viaţă scene din viaţa breslelor fierarilor, pietrarilor şi tâmplarilor din vechiul burg al Mediaşului.
 
Asediul cetății
 
În două dintre cele trei zile ale festivalului, au avut loc la Hanul Greweln, demonstrații de luptă care au reconstituit Asediul cetății Mediașului. Cavalerii de la ordinele prezente au impresionat prin reconstituirea luptelor medievale între otomani și creștini. Ciocnirea civilizațiilor, invazia otomană a Transilvaniei, a implicat toate ordinele prezente. Un alt moment spectaculos a fost cel oferit de Călăreții Antares, care au pregătit pentru ediția din acest an demonstrații de luptă călare.
 
Spectacole cu foc
 
Fiecare dintre cele trei seri ale Festivalului Mediaș Cetate Medievală ediția 2023, s-au încheiat cu mult așteptatele spectacole cu foc. Acestea au fost realizate de trupa Fire Dreams din Mediaș. Spectacolele au purtat publicul  prezent în lumea magică și plină de mister a riturilor și legendelor Evului  Mediu, acolo unde personaje mitologice, cavaleri și vrăjitoare malefice, sunt prinși în epica luptă dintre Bine și Rău, toate acestea pe ritmurile muzicii medievale.  







    Trimite prin e-mail