marți, 25 iulie 2023

Publicat la 7/25/2023 06:07:00 p.m. de

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită CE sprijin financiar suplimentar pentru fermierii români

 

Europarlamentarii liberali Dan Motreanu şi Daniel Buda au solicitat Comisiei Europene sprijin financiar suplimentar pentru fermierii români, în contextul atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail.

Sursa foto: Facebook Daniel Buda

Europarlamentarii liberali Dan Motreanu şi Daniel Buda au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

„Recentul atac al Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail, esențiale pentru transportul mărfurilor ucrainene pe Dunăre cumulat cu decizia Federației Ruse de a stopa acordul internațional privind transportul grânelor din Ucraina pe Marea Neagră vor pune, indiscutabil, o presiune adițională extraordinară atât pe infrastructura de transport a României cât și asupra sectorului agricol românesc în ansamblul său. Reamintim faptul că fermierii români rămân încă grav afectați de efectele influxului de cereale ucrainene la prețuri reduse, la care Comisia Europeană a venit cu măsuri de sprijin financiar, din păcate, insuficiente. Recent, în România prețul grâului a ajuns la 0,75 lei/kg (0,15€/kg). În condițiile unei producții medii de 4000-4500 kg la hectar, rezultă o sumă de 3000-3375 lei (609 -686€), ce nu poate acoperi costurile de producție care se ridică la 3500-4000 de lei (711 – 821€). Acesta este un record negativ, ceea ce pune într-un real pericol viabilitatea fermelor românești”, arată cei doi în scrisoarea deschisă.

Europarlamentarii i-au cerut Ursulei Von der Leyen „punerea la dispoziţie în regim de urgenţă a unor fonduri europene suplimentare pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport terestru, fluvial, maritime și dezvoltarea capacităţilor de stocare a grânelor pe teritoriul României”.

„În același timp, deși printre cei mai încercați în aceste vremuri tulburi, agricultorii români primesc în continuare cele mai mici subvenții, mult sub media Uniunii Europene. Reiterăm pe această cale apelul adoptat într-o recentă rezoluție a Parlamentului European privind securitatea alimentară de a accelera procesul de convergenţă al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Vă solicităm așadar, să acordați statului Român sprijinul necesar pentru o gestionare eficientă a noilor provocări, prin identificare și punerea la dispoziție în regim de urgență a unor fonduri europene suplimentare pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport (terestru, fluvial, maritim) care să facă față volumului adițional de mărfuri ucrainene transportate, consolidarea culoarelor verzi de transport, dezvoltarea capacitaților de stocare a grânelor pe teritoriul României, precum și pregătirea unui nou pachet de sprijin financiar pentru fermierii români care riscă altfel să cadă în capcana forțelor politice anti-europene. Nu în ultimul rând, atragem atenția că refuzul nejustificat și fără temei juridic legat de criteriile de aderare la spațiul Schengen al României îngreunează semnificativ transporturile de mărfuri (romanești și ucrainene) și generează totodată costuri suplimentare inutile pentru transportatori, ceea ce se reflectă în final în prețul plătit de consumatori, într-un context inflaționist european și global îngrijorător. Vă solicităm așadar, ca în calitate de membru în Consiliul European să exercitați o presiunea suplimentară asupra opoziției cancelarului austriac cu argumente îndoielnice pentru a corecta numaidecât această situație discriminatorie, care riscă să transforme cetățenii români din cei mai proeuropeni, în urmă cu doar câțiva ani, în cei mai eurosceptici în viitorul apropiat. Așteptam cu interes răspunsul dumneavoastră și noile măsuri propuse de Comisia Europeană”, se mai arată în documentul citat.

    Trimite prin e-mail