vineri, 9 iunie 2023

Publicat la 6/09/2023 03:03:00 p.m. de

Noi insule ecologice în Municipiul Mediaș

 

Municipiul Medias a depus o cerere de finanțare pentru înființarea și dotarea a 105 insule ecologice, în completarea celor 50 de insule ecologice pentru care s-a obținut deja finanțare.



Acțiunea are loc în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri lansate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - subinvestiția I.1.b. „Construirea de insule ecologice digitalizate“, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020 – 2026.

Acest program sprijină activități și acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton; plastic și metal; sticlă; biodegradabile; reziduale, dar și acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesare operării insulelor ecologice digitalizate și administrării datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului „plătește pentru cât arunci”.            

În mod concret, în municipiul Mediaș, vor fi înființate și dotate 105 insule ecologice, și anume:

- 52 insule ecologice supraterane digitalizate (tip 1) cu 5 containere de câte 1,1 mc pentru toate cele 5 fracții (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton)

- 53 insule ecologice supraterane (tip 2) compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: Biodegradabil între 2 mc și 3 mc; Rezidual: între 2 mc și 3 mc; Sticlă: între 2 mc și 3 mc; Plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; Hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Fiecare insulă ecologică va deservi minimum 200 de locuitori sau apartamente, astfel va fi asigurat prin finanțare și un număr de 200 de cartele de acces, pentru fiecare ansamblu de containere.

Insulele ecologice vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, mod GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. În acest fel, se va contribui la implementarea, concomitentă, a principiului economic „plătești pentru cât arunci”.

 

    Trimite prin e-mail