joi, 11 mai 2023

Publicat la 5/11/2023 10:26:00 a.m. de

Târgul de producători locali revine la Biertan

Primăria Comunei Biertan deschide seria de târguri lunare, pentru promovarea producătorilor și meșteșugarilor din Colinele Transilvaniei, printr-un prim eveniment ce va avea loc sâmbătă, 13 mai, între orele 09 – 17, în Piața Centrală din localitatea Biertan.


Târgul se bucură de prezența producătorilor din cadrul a două cooperative locale din zona Dealurile Târnavelor și Podișul Mediașului, care vor expune spre vânzare legume de sezon, produse procesate, brânzeturi și nu numai. Alături de ei se vor afla și producători din Valea Hârtibaciului. Vizitatorii la târg se vor putea delecta cu produse de panificație tradiționale (pâine de casă pe vatră, lichiu), ceaiuri din plante medicinale și delicii dulci (ciocolată de casă, siropuri, dulcețuri). Totodată, târgul oferă posibilitatea de a cunoaște producătorii, de a afla mai multe despre modul de preparare al produselor, proveniența materiei prime și alte detalii obținute direct de la sursă.


Pe lângă de-ale gurii, vizitatorii vor găsi la târg, produse de tip hand-made și vor avea parte de ateliere interactive, alături de meșteșugarii din zonă. Copiii sunt bineveniți  de făcut povești și la alte activități educative, special dedicate lor.
Prin acest tip de eveniment ne dorim să reînviem tradiția și recunoașterea localității Biertan ca fiind nu doar sediul episcopal evanghelic timp de 300 de ani în perioada medievală, ci și gazda unuia dintre cele mai importante târguri din așa-numitul Weinland (Țara Vinului). Eco-turismul și susținerea producătorilor locali sunt piloni centrali în strategia de dezvoltare a comunei noastre. Invităm pe toți iubitorii de autentic și patrimoniu să ne viziteze și să ia acasă cu ei nu doar amintiri și fotografii, ci și o parte din rodul muncii oamenilor care lucrează în comunitate.”, a declarat Mircea Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan.

Următoarele târguri sunt planificate în a 3-a sâmbătă a fiecărei luni după cum urmează17 iunie, 15 iulie, 19 august, 16 septembrie, 21 octombrie, 18 noiembrie, 15 – 17 decembrie (Târg de Crăciun).  

Evenimentul este susținut de Asociația Județeană de Turism Sibiu și Colinele Transilvaniei – destinație ecoturistică certificată.
 
Despre Biertan

Comună tipic săsească, Biertan este situată geografic în centrul României și are  o istorie bogată în evenimente și fapte. Primele urme concrete datează din secolul IV d.H și sunt reprezentate de piesa creștină numită Donarium, aflată în prezent la Muzeul Național de Istorie din București. Adevărata istorie a Biertan-ului începe odată cu colonizarea sașilor la mijlocul secolului XII, la chemarea regelui ungur Geza II, pentru apărarea graniței de sud a regatului împotriva năvălirilor barbare. Prima atestare documentară a Biertan-ului datează din 1283. În evul mediu așezarea cunoaște o dezvoltare înfloritoare, locuitorii ocupându-se cu agricultura și viticultura, dar și cu diverse meșteșuguri aduse cu ei din țara de baștină. Meseriașii s-au organizat destul de devreme în corporații, și, mai târziu, în bresle, ceea ce a dus la elaborarea, în 1376, a primului Statut al Breslelor din cele Șapte Scaune. În 1418 obține dreptul de a ține târg săptămânal de sâmbătă, ceea ce i-a permis o puternică dezvoltare economică. A începutul secolului XVI erau în Biertan 19 bresle care cuprindeau 25 de meserii. Pe lângă acestea mai existau și meseriași care nu făceau parte dintr-o breaslă anume. Organizarea în bresle a durat până la primul război mondial când producția industrială a sufocat încetul cu încetul producția manuală a maiștrilor meșteșugari, ducând la declinul lor.
Apogeul dezvoltării este atins in secolul XVI când așezarea cuprindea aproape 4000 de locuitori. Întinderea ei era mai mare ca astăzi casele fiind construite din lemn și acoperite cu stuf. În evul mediu, Biertan se dezvoltă ca un centru meșteșugăresc înfloritor, în concurență pentru supremație cu Mediaș. Pierde întrecerea în 1552, dar devine în 1572 reședința episcopilor sași evanghelici și rămâne astfel aproape 300 de ani.

 

    Trimite prin e-mail