marți, 2 mai 2023

Publicat la 5/02/2023 07:52:00 a.m. de

Colegiul Național „Școala Națională de Gaz“ a sărbătorit 150 de ani de la înființare


Aniversarea s-a desfă
șurat într-un cadru festiv cu numeroși invitați, printre care s-au numărat foști profesori și elevi ai școlii. Pentru a marca jubileul școlii, a fost organizat un eveniment festiv intitulat „Portret de grup. Recurs la memorie. Cu acest prilej în curtea unității de învățământ a avut loc ș
i dezvelirea unei plăci comemorative.
 
 
Colegiul Național Școala Națională de Gaz și-a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute ziua de naștere. Unitatea de învățământ a aniversat într-un cadru special, 150 de ani de la înființare. Cu acest prilej, a fost organizat un eveniment festiv intitulat „Portret de grup. Recurs la memorie. „La mulți ani Colegiul Școala Națională de Gaz! La mulți ani, SNG-iști! Mulțumim tuturor celor care au fost azi alături de noi: elevi, profesori, absolvenți, părinți, parteneri, colaboratori, pentru a sărbători curgerea timpului”, spune Corina Custelcean, Directorul unității de învățământ.
 
Program special
 
Manifestările dedicate jubileului au debutat în curtea liceului, în prezența a numeroși invitați, foști și actuali profesori, absolvenți, actuali elevi. Tot în curtea unității de învățământ a avut loc și dezvelirea unei plăci comemorative. În holul liceului a fost organizată și o expoziție cu lucrări aparținând unor absolvenți ai școlii.  O altă parte a manifestării s-a desfășurat în amfiteatrul școlii, acolo unde a avut loc o trecere în revistă a istoriei de 150 ani, dar și discursuri ale unora dintre foștii directori.
 
Susținere totală
 
Printre invitații Colegiului Școala Națională de Gaz s-a numărat și Primarul Gheorghe Roman. Edilul i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul său necondiționat pentru școală și învățământ de calitate în oraș. Am avut bucuria să particip la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Colegiului Școala Națională de Gaz.  Cu acest prilej, i-am felicitat pe toți cei care au condus, dar și pe cei care și-au pus amprenta asupra acestei instituții de învățământ de top din oraș și din județ. I-am asigurat pe cei prezenți de susținerea mea totală pentru un învățământ de calitate în Mediaș. Am amintit și proiectul de peste 4 milioane de euro pe fonduri europene pe care îl vom derula la Colegiul SNG, proiect care presupune eficientizarea energetică a clădirii în care se desfășoară orele de curs și a sălii de sport. Aceasta este una dintre investițiile extrem de importante din învățământ și este așteptată de mulți ani. Le mulțumesc organizatorilor și tuturor celor prezenți pentru modul în care m-au primit. La mulți ani, Colegiului Școala Națională de Gaz!”, a fost mesajul transmis de Gheorghe Roman.


 
Contract semnat
 
În luna martie, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost semnat de către Primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, contractul de finanțare aferent proiectului Reabilitare și eficientizare energetică corp clădire școală și sală de sport – Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”. Acesta beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 19,47 milioane de lei. Proiectul se va derula în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta C5 - Valul Renovării, Operațiunea Renovare energetică moderată a clădirilor publice - Autorități locale.
 
Ce prevede proiectul
 
În mod concret, prin proiectul de reabilitare pentru corpul de clădire școală și sală de sport se vor desfășura mai multe tipuri de lucrări. Este vorba despre reabilitarea instalației de încălzire/răcire/ventilație, prin montarea unor pompe de căldură, reabilitarea eficientă a instalației electrice, respectiv utilizarea de energie regenerabilă/verde prin montarea de panouri fotovoltaice și panouri solare. Totodată se va realiza anveloparea clădirii, reabilitarea instalației sanitare, asigurarea iluminatului de siguranță și a evacuării în caz de incendiu, dar și executarea instalației de stingere și detecție incendiu.
 
Istorie de 150 ani
 
Colegiul „Școala Națională de Gaz este continuarea școlii medieșene întemeiată spre sfârșitul anului 1872, ale cărei prime cursuri au avut loc în data de 27 ianuarie 1873. După unirea Transilvaniei cu România în anul 1918, condițiile de funcționare a școlii s-au modificat, astfel încât, s-au deschis 3 linii de studii în limbile română, maghiară și germane. După instaurarea comunismului, școala intră într-o nouă etapă marcată de schimbări profunde ale cadrului instituțional. Astfel, școala este inclusă în rețeaua publică, devenind parte a sistemului național de educație, care obliga toți copiii de vârstă școlară să frecventeze cursurile. Tot ca parte a restructurării masive din anii ’60-’70, școala capătă aspect de campus, funcționând cu o clădire nouă și modernă, dotată cu laboratoare și cabinete pentru majoritatea disciplinelor de cultură generală și tehnologică, precum și o bibliotecă foarte bine dotată. Ultima perioadă de mare schimbare în viața școlii a perioada postcomunistă. La fel ca întreaga societate și școala a fost afectată de perioadele de criză și de reformele nesfârșite făcute de către miniștri educației. Cu toate acestea, școala a avut o evoluție bună și ajuns pe parcursul celor 3 decenii să se situeze în topul liceelor din județ
ul Sibiu.
    Trimite prin e-mail