sâmbătă, 8 aprilie 2023

Publicat la 4/08/2023 12:27:00 p.m. de

Au început lucrările la “Centru Educațional Multifuncțional“ de la fosta Aviație

Corpul de clădire E de la fosta aviație se va schimba radical la față. Clădirea reabilitată va găzdui o sală de teatru și spectacole, vestiare, cabine, sală de dansuri, sală de canto, ateliere meșteșugărești, săli expoziționale și săli pentru diverse întâlniri. Primăria Mediaș a câștigat un proiect cu finanțare europeană. Valoarea acestuia este de peste 17 milioane de lei. Lucrările se vor finaliza la jumătatea anului viitor.


 
Zilele trecute au început lucrările de execuție a Centrului Multifuncțional Educațional. Acest lucru va fi posibil prin reabilitarea Corpului E al fostei școli militare de aviație. Finanțarea este asigurată din fonduri europene. „Au început lucrările la corpul E de la fosta Aviație. Este vorba de clădirea situată lângă restaurantul Reya, o clădire care s-a degradat de la an la an. Clădirea va fi transformată într-un Centru Educațional Multifuncțional și va dispune de o sală de teatru și spectacol, o sală de dansuri, ateliere pentru terapie ocupațională, săli pentru diverse întâlniri, cum ar fi clubul persoanele vârstnice, clubul elevilor, săli expoziționale, amenajări de acces special pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea, terenul exterior va fi amenajat cu spațiu verde și parcare auto. Apreciez că până la jumătatea anului viitor lucrările se vor finaliza, iar acest centru va fi pus la dispoziția medieșenilor” a declarat Primarul Gheorghe Roman.
 
Ce se va face
 
În urma amplului proces de reabilitare și modernizare, clădirea fostei unități militare va dispune de o sală de spectacole cu o capacitate de 280 de locuri, destinată organizării de spectacole, conferințe, întâlniri publice precum și alte activități cu caracter cultural, educativ și social. De asemenea centrul nou înființat va cuprinde o sală cu o suprafață de minimum 140 metri pătrați, destinată cursurilor și repetițiilor de dansuri moderne și populare, gimnastică, aerobic, o sală pentru cursuri de canto cu o suprafață de minimum 60 metri pătrați, un spațiu expozițional precum și un club destinat copiilor și un altul pensionarilor. În cadrul Centrului Multifuncțional Educațional va fi amenajat și un Muzeul al Aviației, o sală de lectură și un atelier multifuncțional. Important de precizat este faptul că în respectiva clădire vor funcționa un atelier meșteșugăresc destinat promovării și învățării meșteșugurilor tradiționale precum și un atelier dotat cu echipamente moderne de imprimare 3D și tăiere computerizată.  
 
Contract important
 
Primăria Mediaș a depus și câștigat o serie de proiecte care vizează reabilitarea clădirilor care îi aparțin de la fosta unitate militară de aviație. De asemenea, pentru restul de clădiri care încă aparțin Ministerului Afacerilor Interne, au fost depuse cereri pentru ca acestea să intre în patrimoniul orașului și să poată fi reabilitate. „Nu este un secret pentru nimeni faptul că imobilele în care își desfășura activitatea cu mulți ani în urmă Școala Militară de Aviație se află într-un stadiu avansat de degradare. O parte dintre aceste clădiri sunt ale municipalității, iar o parte aparțin Ministerului Afacerilor Interne. Pentru cele care ne aparțin am promovat proiecte pe fonduri europene nerambursabile. Pentru cele care aparțin MAI am făcut solicitări pentru a fi transferate municipiului Mediaș” mai spune Primarul Gheorghe Roman.

    Trimite prin e-mail