marți, 14 martie 2023

Publicat la 3/14/2023 09:40:00 a.m. de

Nunta de diamant. Ioan și Ludovica Oșan au sărbătorit 75 ani de căsătorie

Un cuplu din municipiul Mediaș și-a sărbătorit Nunta de diamant. Ioan și Ludovica Oșan s-au căsătorit în urmă cu 75 ani, în data de 10 martie 1948. La sfârșitul săptămânii trecute, familia le-a făcut o surpriză și i-a sărbătorit într-un cadru festiv la un restaurant din oraș. Printre invitați a fost și primarul Gheorghe Roman care i-a felicitat pe vârstnici.

 
Ioan Oșan a aniversat în octombrie anul trecut vârsta de 95 ani și spune că nu se gândea că va ajunge să își sărbătorească Nunta de diamant. A fost în armată la pompieri, iar la zece ani de la căsătorie  a trecut peste o încercare foarte dificilă, un accident grav, în care a suferit arsuri pe față și pe mâini și a stat mai multe luni în spital. „Nu m-am gândit că voi ajunge în acest punct pentru că acum șaizeci și ceva de ani, în anul 1958, la zece ani de la căsătorie, am avut un accident grav, arsuri de gradul 2 și 3 pe față și pe mâini. Nu au avut încredere nici doctorii, medicul care m-a tratat a spus așa, dacă din ăsta va fi om, mare e voia lui Dumnezeu. Atunci când am ieșit din spital i-am spus și a zis, scuză-mă nu am crezut că ai auzit ce am spus atunci și nu credeam că te faci om. A trecut însă cumva” povestește Ioan Oșan.

Secretele longevității

Cumpătarea și credința, acestea au fost în viziunea lui Ioan Oșan cele două secrete ale longevității în cuplu. Deși a fost ofițer, acesta mergea la biserică. „Am fost cumpătat în toate. Cumpătarea și credința în Dumnezeu. Eu am fost ofițer, dar mergeam la biserică. Soția mergea la biserică și își vedea de treaba ei. Și eu m-am dus. Știau și ăștia, marea majoritate, iar comandantul m-a întrebat odată, măi Ioane tu te duci la biserică, iar eu am spus, da, hai și tu. Păi mă văd ăia de la partid, zic și ei se duc. Ei fug de mine, ei se sperie de mine, eu nu mă speriu” spune Ioan Oșan.
 
A avut credință

 
Ludovica Oșan are 92  ani, iar de 75 ani a fost mereu alături de soțul ei. A trecut peste toate, iar asta cu ajutorul credinței. „Am avut nădejde în Dumnezeu pentru că am fost foarte credincioasă. Doar Dumnezeu mi-a ajutat, mi-am crescut copiii. Eu toate le-am știut dinainte, chiar și atunci când soțul meu a avut acel accident. A fost foarte greu, dar Dumnezeu ne-a ajutat și am stat iar împreună. Am avut încredere și l-am făcut și pe el credincios. Acum mă simt bine, dar degeaba că sunt anii foarte mulți și să-i numeri sunt mulți, dar să-i și trăiești. Eu am 92, iar soțul 95 de ani. Sunt ani mulți nu glumă, Dumnezeu așa a vrut”, povestește Ludovica Oșan.
 
Premii pentru cupluri
 
Primăria Mediaș va premia cuplurile care își sărbătoresc Nunta de diamant. Primarul Gheorghe Roman va iniția un proiect de hotărâre în acest sens, care va fi adus în atenția Consiliului Local. Municipalitatea premiază deja de mai mulți ani cuplurile de aur, octogenarii, dar și persoanele care sărbătoresc 100 ani de viață.La invitația familiei Oșan Ludovica și Ioan, care a împlinit 75 de ani de căsătorie, primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman a participat la sărbătorirea acestei aniversări deosebite. Având în vedere faptul că Primăria Mediaș premiază de mai mulți ani cuplurile care serbează nunta de aur, primarul municipiului a decis să inițieze un proiect de hotărâre, care să fie supus aprobării Consiliului Local, prin care să fie premiate și cuplurile care aniversează 75 de ani de căsătorie” a declarat Anamaria Prodan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș.

    Trimite prin e-mail