marți, 14 februarie 2023

Publicat la 2/14/2023 08:36:00 a.m. de

Tinerii maghiari de la UTDM Mediaș au avut un an 2022 plin de evenimente

Încă din anul 1990, asociația tinerilor maghiari din Mediaș a fost una dintre cele mai active organizații din județul Sibiu, fiind o asociație neguvernamentală non-profit. Anul 2022 a fost un an bogat în proiecte și evenimente. Tabăra de înot, Zilele Culturii Maghiare, Festivalul de dansuri populare maghiare Vándorcsizma, un curs de prim ajutor, s-au numărat printre cele mai importante evenimente organizate. Asociația a participat inclusiv la procesul de informare a populației cu privire la recensământ.
 

Voluntarii Uniunii Tineretului Democrat Maghiar Mediaș au organizat anul trecut campanii de informare pentru părinți privind avantajele singurei școli cu predare în limba maghiară din județ. În cadrul acestor întâlniri s-au evidențiat rezultatele elevilor, condițiile din sălile de clasă și echipamentele cu care fiecare sală de clasă este echipată. Având în vedere evenimentele tragice care au avut loc în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, din dorința de a fi de ajutor victimelor și familiilor acestora, a fost organizată o campanie de strângere de ajutoare materiale. „În luna martie am organizat în colaborare cu Asociația MIÉRT și Asociația Salvatore un curs de prim ajutor, în cadrul căruia s-au prezentat tehnici de bază privind salvarea de vieți, iar la finalul lunii am organizat o proiecție de film, apărut în 2021, o dramă politică maghiară în care se prezintă consecințele discursului fostului premier Ferenc Gyurcsány de la Őszöd, intitulat Elk*rtuk“, spune Balazs Botond, președintele UTDM Mediaș.
 
Programe pentru elevi
 
La fel ca în anii precedenți s-a reușit organizarea Programul Prelungit, un program prin care este asigurată o masă caldă elevilor din clasele 0-IV de la Școala Generală Báthory István din Mediaș. Prin acest proiect se desfășoară activități educaționale într-un mediu prietenos, dezvoltând astfel capacitățile sociale ale elevilor din clasele primare. Programul se desfășoară zilnic între orele 12:00 – 16:00 și este gratuit. Ca în fiecare an, a fost organizată și Tabăra de Înot în cadrul proiectului Europa Minorităților. Ediția aceasta s-a desfășurat în localitatea Chiuruș din județul Covasna, găzduind 70 de tineri din județul Sibiu. Programul taberei a asigurat participanților, timp de o săptămână, cursuri de înot, jocuri de echipă, seară de dans, prim ajutor în caz de înec, traseu cu obstacole, plimbare cu căruța prin Chiuruș, traseu-ninja, proiecție de film, excursii, foc de tabără, dar nu au lipsit nici activitățile sportive cum ar fi meta, frizbi și fotbal. Ediția cu numărul 11 a Taberei de Înot a fost una de succes.
 


 
Anul trecut a avut loc și a 19-a ediție a Festivalului de dansuri populare maghiare Vándorcsizma. Festivalul a debutat cu parada portului popular pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu din Mediaș, după care s-a mutat în Parcul Greweln. În cadrul festivalului, pe lângă dansurile prezentate de diferite formații naționale și internaționale, ridicarea de iurtă și tir cu arcul, a avut loc și tradiționalul concurs de gătit gulaș, unde au participat 7 echipe care împreună au preparat în jur de 400 de litrii de gulaș. Evenimentul a găzduit și activități pentru cei mici, aceștia putând participa la diferite jocuri tradiționale. Pe tot parcursul festivalului, cei interesați au putut cumpăra produse tradiționale, handmade, iar seara au avut loc 2 concerte, Lilium acoustic și formația Dinamic. La fel ca în fiecare an, s-au organizat Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu. „Ediția cu numărul 24 a avut loc în perioada 14-23 octombrie și a fost unul dintre cele mai mari proiecte ale comunității maghiare din județ, organizându-se astfel diferite evenimente, precum expoziții, concerte, comemorări și serbări, balul strugurilor, spectacole de dans, spectacole pentru copii, seară maghiară, musical, și multe altele. Acest eveniment a fost unul de succes, axat pe prezentarea culturii maghiare“, mai spune Balazs Botond.
 
Luna cadourilor
 
În luna decembrie a fost organizat un eveniment de primire a lui Moș Nicolae la Casa Millennium, în cadrul căruia atât copii cât și părinții au avut ocazia să pregătească produse tradiționale pentru sărbătorile de iarnă. La finalul evenimentului Moșul i-a vizitat pe copii aducându-le cadouri, iar totodată, acesta a vizitat și copiii din grupele cu predare în limba maghiară din grădinițele din Mediaș. „Pe parcursul anului 2022, am reușit să edităm și să tipărim lunar publicația culturală Nagy-Küküllő în format A4 color și să distribuim într-un număr de 500 bucăți, iar la final de an, împreună cu voluntarii am dat startul unei consultări publice privind problemele locale, pentru a putea avea o imagine actualizată a necesităților comunități. Având în vedere parcursul anului 2022, dorim să mulțumim voluntarilor, finanțatorilor, partenerilor pentru încredere, sprijin și ajutor“, a mai declarat Balazs Botond.






    Trimite prin e-mail