marți, 14 februarie 2023

Publicat la 2/14/2023 08:20:00 a.m. de

Donează sânge, fii erou!

Școala Postliceală Auxila Mediaș, Colegiul Școala Națională de Gaz și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu, organizează o nouă campanie de donare de sânge. Acțiunea se va desfășura luni, 6 martie, la cabinetele de nursing ale Școlii Postliceale Auxila. Persoanele care doresc să doneze se pot programa exclusiv online în aplicația BlooDoChallenge, la secțiunea Campanii/Campanie Mediaș.
 
 
Municipiul de pe Târnava Mare continuă să contribuie activ la salvarea de vieți. La începutul lunii vitoare, va fi organizată o nouă acțiune de donare de sânge menită să vină în sprijinul persoanelor în nevoie, a doua din acest an. De această dată organizatorii sunt Școala Postliceală Auxila Mediaș, Colegiul Școala Națională de Gaz și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu. „Ne bucurăm că împreună, cele trei instituții, reușim să organizăm la Mediaș acțiunea de donare de sânge «Donează sânge, fii erou!». Cei interesați pot dona în ziua de 6 martie, în cabinetele de nursing Auxila din cadrul Colegiului Școala Națională de Gaz. Înscrierile se fac în exclusivitate la secțiunea Campanii/Campanie Mediaș din aplicația BlooDoChallenge disponibilă gratuit în Google Play, Magazin Play și AppStore. Mulțum tuturor donatorilor și îi așteptăm  pe 6 martie alături de noi“, spune Viorel Pasc, directorul Școlii Postliceale Auxila Mediaș.
 
Donaţii benevole
 
Donarea de sânge și de componente sanguine facilitează o gamă largă de tratamente esențiale care, de multe ori, sunt vitale pentru viața pacienților. Toate persoanele care îndeplinesc condițiile minime pentru a fi donator, sunt așteptate să doneze sânge. Orice donator trebuie să fie sănătos și să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, acesta trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, iar greutatea peste 50 kilograme. Persoanele peste 50 de ani care sunt la prima donare trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Femeile nu au voie să doneze în perioada menstruală și încă 5 zile după menstruație, când sunt însărcinate și încă un an după naștere sau în perioada de alăptare. Pentru cei care vin să doneze, o altă condiție este să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, tatuaje, piercinguri și să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică. Totodată, trebuie să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză și să nu aibă miopie (-) 8 dioptrii.
 
Recomandări pentru donare
 
Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent cu legume, fructe dar fără multe proteine și grăsimi. De asemenea, nu se fumează înainte și după donare cu două ore. „Dimineața, înainte de donare, se servește un mic dejun ușor, fără grăsimi și se consumă lichide cum ar fi ceai îndulcit, cafea, suc, lapte. Donatorul trebuie să vină odihnit. Nu se consumă alcool înainte de donare cu 48 ore și nu se fumează înainte de donare și două ore după“, spun organizatorii evenimentului.
 
Beneficiile donării de sânge
 
Persoanele care donează vor avea în primul rând satisfacția gestului altruist făcut. Totodată, acestea vor beneficia de o zi liberă, ziua donării, în cazul angajaților cu carte de muncă. Acestea vor primi la cerere a unui card valoric cu suma de 66,99 lei, ca recompensă biologică, dar și reducere de 50% la abonamentul pentru o luna la transportul în comun, respectiv analize specifice gratuite. Un alt beneficiu este acela că regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte.
    Trimite prin e-mail