joi, 26 ianuarie 2023

Publicat la 1/26/2023 08:18:00 a.m. de

Un ciclon va aduce ninsori abundente la munte. Zăpada va avea și 50 de centimetri

Ninsorile abundente vor pune stăpânire pe o parte din România în zilele următoare. Începând cu noaptea de joi spre vineri va ninge în zona de sud, est și sud-est a României.

Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care a luat naștere ieri. Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est. Traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită sau gradul de precizie nu este foarte ridicat. Însă există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie. Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Însă ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte”, a declarat pentru Digi24 Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.


În unele regiuni, mai ales zona subcarpatică a Meridionalilor și în Carpații Meridionali, ninsorile vor forma straturi semnificative de zăpadă, chiar și de jumătate de metru.
„Se conturează că acest ciclon, care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundenteExistă semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru”, a subliniat Gabriela Băncilă.
Potrivit acesteia, ninsorile vor dura până sâmbătă, minimele vor putea ajunge la -10 grade Celsius și va fi și vânt, posibil și viscol.
    Trimite prin e-mail