vineri, 16 decembrie 2022

Publicat la 12/16/2022 03:17:00 p.m. de

Încă un caz de pestă porcină africană la un mistreț

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu, condus de prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, a aprobat azi, 16 decembrie, în unanimitate, decizia privind aprobarea planului de măsuri pentru controlul bolii pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării oficiale a acesteia la un mistreț vânat în fondul de vânătoare Nr. 37 Pelișor, gestionat de către AJVPS SIBIU.

În fondul de vânătoare în care s-a declarat boala a fost stabilită zona afectată, formată din zona infectată și zona tampon, cu o raza  de 13 km de la caz (zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km)

Zona infectata cuprinde localitățile: Nemșa, Alma Vii, Metis, Zlagna, Apos, Bârghiș, Ighișu Vechi, Vecerd, Ghijasa de Sus, Benești și Răvășel  din  județul Sibiu;

Zona tampon, localitățile: Salcău, Mihăileni, Moardăș, Motiș, Moșna, Coveș, Vard, Alțâna și Ghijasa de Jos din județul Sibiu;

Fondurile cinegetice aflate în zona infectată sunt: F.C. 37 Pelișor, F.C. 30 Moșna, F.C. 38 Alțâna  din județul Sibiu.

Fondurile cinegetice aflate în zona tampon: F.C.35 Biertan, F.C.40 Agnita, F.C. 36 Iacobeni, F.C. 31 Ațel, F.C.26 Șeica Mare și F.C. 29 Valea Viilor din județul Sibiu.

Nerespectarea prevederilor deciziei reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 cu modificările ulterioare.

De asemenea, având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și  răspândirii bolii sunt recomandate următoarele:

Înștiințarea medicului veterinar arondat, în situația în care se costată modificări ale stării de sănătate a animalului,

Înștiințarea medicului veterinar, în cazul în care după sacrificarea tradițională a porcului în gospodărie se constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte hemoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică,

În situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea  cărnii, în special pentru diagnosticarea Trichinelozei. Cu mențiunea că examenul trichineloscopic se efectuează de către medicii veterinari de libera practică, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitățile județului, după programul afișat la sediul acestora.

    Trimite prin e-mail