miercuri, 19 octombrie 2022

Publicat la 10/19/2022 04:35:00 p.m. de

Zilele Culturii Maghiare în județul Sibiu

Programe pentru copii, activități hand-made, festivități, comemorări, o seară maghiară, bal al strugurilor, musical, proiecție film, expoziție, spectacole de dans popular și multe alte evenimente își așteaptă în continuare publicul la Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu.
 
 
Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu au început vineri 14 octombrie și se vor încheia duminică 23 octombrie. Anul acesta se sărbătoresc 24 de ani de când toamna, pentru comunitatea maghiară din județ, înseamnă evenimente și festivități. „Nu putem să nu menționăm importanța Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu. Acestea sunt zilele în care comunitatea maghiară din județ are posibilitatea de a participa la evenimente culturale maghiare, deoarece în timpul anului acestea nu sunt accesibile pentru publicul maghiar din județul Sibiu“, spun organizatorii evenimentului.
 
Bathory 300
 
Sub genericul „Báthory 300“, sâmbătă 15 octombrie a avut loc o festivitate prilejuită de aniversarea trei secole de la prima atestare documentară a învățământului în limba maghiară din Mediaș. Evenimentul a avut loc în curtea Școlii Gimnaziale „Bathory Istvan“. Cu acest prilej au fost prezenți invitați din țară și din străinătate, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, conducerea Primăriei Mediaș, foști profesori și elevi ai școlii. Școala Gimnazială „Bathory Istvan“ din Mediaș este singura unitate de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară din județul Sibiu.
 
Program complex
 
Tot sâmbătă a avut loc, la Biserica Romano-Catolică, evenimentul „Umil pentru comunitate“ – comemorare Búzás Árpád. Acesta a constat într-o slujbă, o prezentare de carte și proiecția unui film documentar. Seara s-a încheiat cu Balul Strugurilor și întâlnirea foștilor elevi ai școlii Báthory Istvan, care a avut loc la Asam events, fosta Automecanica. Duminică după-amiază, la Sala Traube din municipiul Mediaș a avut loc un spectacol susținut de  Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune“. Săptămâna a început în aceeași locație. Astfel, luni dimineața la Sala Traube a avut loc un program pentru copii susținut de Csernik Pál Szende. Același program a fost apoi organizat marți în Sala Oglinzilor din Sibiu.
 
Evenimente în mai multe localități
 
Joi după-amiază de la ora 18:00 la Biserica Romano-Catolică din Copșa Mică sunt programate activități hand-made cu Lukács Gyöngyi. Vineri, tot de la ora 18:00, va avea loc o Seară Maghiară la The Ours din Mediaș. Sâmbătă seara este programat Balul Strugurilor la Căminul Cultural din comuna Alma. Duminică, 23 octombrie, de la ora 10:00, va avea loc, la Biserica Reformată din municipiul Mediaș, o slujbă de comemorare a revoluției din 1956, dar și depuneri de coroane de flori. În aceeași zi, de la ora 17.00 va avea loc, la Sala Traube, Festivitatea de închidere a Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu și este programat evenimentul Rockmusical (fragmente) – Moovie Tenors.
 
Organizatori și parteneri
 
Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ediția 2022, este un eveniment organizat de Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș, Uniunea Democrată Maghiară din România organizația locală Mediaș și organizația județeană Sibiu, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania organizația județeană Sibiu. Parteneri și/sau coorganizatori sunt Formația de dansuri Gyöngyvirág din Mediaș, Școala Generală Báthory István din Mediaș, bisericile istorice maghiare
Primăria Municipiului Mediaș este și anul acesta partener principal al proiectului, iar alți finanțatori sunt Uniunea Democrată Maghiară din România, Fundația Communitas și Fundația Bethlen Gábor.
    Trimite prin e-mail