luni, 10 octombrie 2022

Publicat la 10/10/2022 07:52:00 p.m. de

Zi de sărbătoare la Copșa Mică. Sfințirea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”

Zi de sărbătoare la Copșa Mică. Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, ridicată pe structura clădirii donate de Dimitrios Samaras, directorul general al SC Sometra SA, a primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

 
Credincioşii din Copșa Mică l-au întâmpinat pe ierarh înveşmântaţi în costume populare, iar în soborul slujitor, alături de preotul paroh Bucur Teodor Ioan, s-au mai aflat, vicarul-eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaș, preotul Ioan Ovidiu Găban, precum și diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice oferite de corul bisericii Sf Arhangheli Mihail și Gavriil din Mediaș, dirijat de Ovidiu Petru Moldovan.
 
Biserica a fost înconjurată de soborul slujitor şi credincioşi, iar ierarhul a târnosit cu Sfântul și Marele Mir și a stropit locaşul cu apă sfinţită, a sfinţit Altarul, aşezând moaşte în piciorul Sfintei Mese, iar mai apoi a sfinţit catapeteasma, icoanele şi pictura locaşului de cult.
 
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor din Copșa Mică despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Părintele Mitropolit a explicat pe larg învăţăturile pe care ni le oferă textul evanghelic evidenţiind cuvintele Mântuitorului.
 
Clădirea actualului Centru social-cultural a intrat în patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu în anul 2013, fiind donată de către domnul Dimitrios Samaras, directorul general al SC Sometra SA. Începând cu același an, Arhiepiscopia Sibiului a demarat ample lucrări de renovare și amenajare. Din anul 2021, odată cu numirea noului paroh, preot ul Teodor-Ioan Bucur, au fost realizate noi lucrări de amenajare a locașului de cult. A fost zidită Sfânta Masă, a fost montată Catapeteasma, au fost finisați pereții pe care au fost aplicate icoane și a fost montat sistemul de încălzire. De asemenea au fost achiziționate Sfinte Vase și iconostase pentru închinare.
 
Preotul paroh Teodor-Ioan Bucur a fost hirotesit iconom stavrofor, ca semn de apreciere pentru activitatea pastorală şi administrativă de la Copșa Mică. Părintele Teodor i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru distincţia primită, iar mai apoi a prezentat pe scurt lucrările efectuate în ultima perioadă.
 
Ctitorul Dimitrios Samaras, Elena Ciobanu și Ivancea Ioan senior post mortem și Ivancea Ioan junior au primit distincția pentru ctitori „Ordinul ctitoricesc Ioan Mețianu” din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurenţiu.
Adunarea şi Consiliul parohial au primit acte de cinstire, pentru a arăta aprecierea şi mulţumirea faţă de ostenelile din ultima vreme în a reda frumuseţea bisericii.“,  a transmis Mitropolia Ardealului. 

(foto: facebook/Primăria Copșa Mică)





    Trimite prin e-mail