vineri, 28 octombrie 2022

Publicat la 10/28/2022 08:52:00 a.m. de

Ora de iarnă 2022. În weekend dăm ceasurile cu o oră înapoi. Cum ne afectează organismul

Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă România nu a luat încă o decizie în acest sens. Așa că în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră în plus.

Trecerea la ora de iarnă în anul 2022 se face în ultimul weekend in octombrie, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, iar noi vom dormi mai mult.
Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, ca 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, relatează Monitorul de Cluj.

În urma unor studii și discuții avute la Bruxelles s-ar putea renunța la schimbarea orei, existând o majoritate covârșitoare care dorește acest lucru. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932. Aşadar, pe 30 octombrie 2022 se încheie orarul de vară care a început în ultima duminică a lunii martie, iar diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore. Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.
 
Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat în 1784 această metodă, dar ea a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă.

Ora de iarnă 2022. Cum ne afectează organismul?

Ora de iarnă 2022. Trecerea la ora de iarnă poate cauza anxietate, tulburări de concentrare, irascibilitate, astenie sau modificări ale apetitului. Pentru a ne adapta la această schimbare, medicii consideră că avem nevoie de o săptămână sau chiar două în unele cazuri.
Totodată, nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce o modificare a rutinei.
Pe lângă cazurile exemplificate mai sus, unele persoane se pot confrunta cu , instabilitate emoțională, probleme de concentrare, risc cardiac crescut, risc crescut de atac de cord, sănătate mintală afectată și dereglări hormonale.
    Trimite prin e-mail