vineri, 30 septembrie 2022

Publicat la 9/30/2022 01:09:00 p.m. de

Sebastian Burduja, noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu

 

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seara din Ministerul Educației. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a transmis vineri dimineața numele ministrului interimar.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat joi seara demisia din funcţie.

„Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al Educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului naţional de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam şi una şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, citat de agerpres.ro

Premierul i-a acceptat demisia

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi seara, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. Îi mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educaţie”, a scris prim-ministrul pe pagina sa de socializare.

Şeful Executivului susţine că, „în continuare, România are nevoie de stabilitate şi coerenţă pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toţii pentru învăţământ”.

„Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcţia de ministru”, precizează Nicolae Ciucă.

Ministrul Educației, acuzat de plagiat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-a plagiat un curs universitar în anul 2006. Atunci, ministrul și-a însușit 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 (ca al patrulea autor) nouă pagini dintr-un curs universitar, relatează jurnalista Emilia Șercan.

Cîmpeanu a reprodus, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de acei doi autori, din toate privințele.

În privința titlurilor, contribuția lui Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din 117, incluse în titlurile capitolelor semnate de alți autori, în urmă cu doar șase ani.

Dacă legea învățământului superior, pe care Sorin Cîmpeanu a promovat-o, ar intra în vigoare, fapta de plagiat din 2006 a ministrului ar fi prescrisă încă din 2009, împreună cu alți oameni care și-au făcut cariere universitare prin fraudă academică, conform sursei citate.

Jurnalista Emilia Șercan arată probe detaliate ale plagiatului ministrului Educației Cîmpeanu și opiniile unor experți cu competențe în abaterile de la etică. Vezi AICI.

    Trimite prin e-mail