luni, 5 septembrie 2022

Publicat la 9/05/2022 03:30:00 p.m. de

Nicolae Neagu: „Într-un context economic internațional, extrem de dificil, este necesar ca toți factorii implicați să contribuie și să își asume decizii unitare și corecte, pentru gestionarea crizei energiei și protejarea consumatorilor vulnerabili”

 
Proiectul OUG 27/2022, un subiect intens discutat, este avizat inclusiv de ANRE, singura instituțíe care concepe și emite decizii pentru reglementarea pieței de energie, pentru modificarea normelor de funcționare a pietei. ANRE, autoritatea principală din comitetul interministerial a avizat fără observații modificările la OUG 27/2022.

Comitetul interministerial a ținut cont atât de opiniile reprezentațtilor din sectoarele industriei energetice, cât și de impactul bugetar și măsurile pentru protejarea populației și economiei de creșterea prețurilor la energie.

Modificările aduse OUG 27/2022 se aplică de la 1 septembrie 2022, plafonează prețurile pentru consumatorii casnici, instituții publice și IMM-uri la aceleași tarife ca și până acm, cu aplicare pânî la data de 31 august 2023.

PNL susține public menținerea plafoanelor la energie si descurajarea comportamentului speculativ în piață. Concomitent cu aceste măsuri, încurajăm investițiile și dezvoltarea economiei.

Ținând cont de recomandările instituțiilor europene,ordonanța pe energie corespunde cerințelor bugetare actuale și, în același timp, încurajează economisirea.

Tarifele maxime la energie pentru consumatorii casnici, cu consum de până la 255 kWh/lună:
– 0,68 lei/kWh (pentru un consum mai mic de 100 kWh/lună)
– 0,80 lei/kWh (pentru un consum între 100-255 kWh/lună
Consumatorii care se încadrau la un consum de 255-300 kWh/lună, reprezintă o cotă de 2% , restul de 98% din totalul consumatorilor rămân în continuare protejați de tariful plafonat la energie.

Pentru instituții publice și IMM-uri, rămâne același tarif plafonat de 1 leu/kWh, pentru un consum ce reprezintă 85% din consumul mediu realizat în 2021. Peste acest consum se va aplica tariful practicat de furnizor.Măsura nu se aplică centrelor de asistență sociale, unităților de învățământ sau spitalelor publice/private.
Măsurile menite să conducă la scăderea prețurilor de pe piața internă:
– încurajarea contractelor bilaterale, direct cu producatorul
– scăderea volumului de tranzacționare de pe piața spot
– impunerea contribuției de solidaritate pentru producători, traderi și furnizori
– acordarea de amenzi până la 5% din cifra de afaceri pentru tranzacții successive făcute cu scopul de a crește prețul pieței
– stabilirea contribuției pentru tranziție energetică, aplicabilă producătorilor și traderilor, prin colectarea contribuților în Fondul de Tranziție Energetică
– obligativitatea traderilor care nu dețin rezidență fiscală în Romania să depună o scrisoare de garanție de 1 milion de euro și obligația să își desemneze un reprezentant local.

Nicolae Neagu
Senator PNL
    Trimite prin e-mail