miercuri, 21 septembrie 2022

Publicat la 9/21/2022 10:07:00 a.m. de

Fondurile europene, principala sursa de dezvoltare pentru județul Sibiu

Deputatul Christine Thellmann a susținut săptămâna aceasta o declarație politică intitulată „Sibiul a prins gustul fondurilor europene și înflorește văzând cu ochii!“. Parlamentarul medieșean a vorbit despre proiectele județului, dar și ale municipiului Mediaș, care au fost sau vor fi realizate cu bani europeni. Unul foarte important, cel de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni a primit recent undă verde de la Comisia Europeană.
 

Numărul proiectelor realizate cu fonduri europene nerambursabile în județul Sibiu este pe o pantă ascedentă, iar asta în condițiile în care autoritățile locale și centrale au înțeles că prin accesarea lor pot fi dezvoltate comunitățile locale. Ideea a fost reliefată în cadrul unei declarații politice susținută de către Deputatul Christine Thellmann la începutul acestei săptămâni. Parlamentul liberal crede că accesarea de bani europeni a devenit o normalitate. „Eu am remarcat, la Sibiu, în ultimii ani, și sper că și dumneavoastră, în județele pe care le reprezentați, că încep să fie realizate cu adevărat proiecte cu fonduri europene, nerambursabile. Pare că a început să dispară teama, sau neîncrederea, sau poate reticența față de necunoscutele accesării banilor europeni. Vă amintiți probabil că în primii ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, și nu până demult, auzeam de proiecte făcute doar pentru a fi raportate pe hârtie, fără a fi implementate în mod real, sau proiecte fără nicio utilitate. Nu mai spun de tot felul de idei năstrușnice, dar și acelea făcute de mântuială, cum ar fi parcuri la marginea unor păduri sau grădinițe în sate depopulate. Sper că astfel de proiecte sunt de neconceput, astăzi. Autoritățile locale și centrale au înțeles că fondurile europene sunt cât se poate de accesibile și că trebuie folosite pentru a aduce bunăstare în comunitățile lor“, spune Christine Thellmann.
 
Bani pentru comunități
 
În municipiul Mediaș și zona de nord a județului Sibiu este în curs de implementare un proiect regional de dezvoltare a infastructurii de apă și apă uzată. Acesta este finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu o valoare totală de 700,2 milioane de lei. Finanțarea investiției se face astfel: 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. De asemenea, în multe localități din județ sunt diferite proiecte finanțate din fonduri europene, în diferite stadii. „Luna aceasta am aflat și o veste grozav de bună pentru orașul meu Mediaș și nordul județului Sibiu. Comisia Europeană a aprobat suma de 76,7 milioane de euro pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu. Este un proiect așteptat de medieșeni, cu aproape o sută de mii de beneficiari din zonă. S-au construit tot mai multe grădinițe și școli, numeroase drumuri și spitale au fost renovate și dotate din fonduri europene. Sunt mândră de primarii noștri care știu să direcționeze acești bani spre comunitățile lor, pentru bunăstarea cetățenilor. Stimați colegi, îndemn să fim aproape de colegii noștri din administrația locală, dar și de privații care lucrează cu fonduri europene, să-i îndrumăm unde este cazul și totodată să asigurăm cadrul legal care să le înlesnească munca. Cred cu tărie că putem dezvolta România fără a sta cu mâna întinsă la bugetul de stat, cu profesionalism și idei inovative“, mai spune deputatul Christine Thellmann.
 
A crescut gradul de absorție
 
Conform datelor oficiale, până la acest moment, România a transmis la Bruxelles spre decontare suma totală de 3,8 miliarde de Euro. Doar în ultima lună au fost pregătite declarații de cheltuieli de 557 milioane de euro, astfel că este clar faptul că a crescut foarte mult gradul de absorbție a fondurilor comunitare. Guvernul României a pregătit mai multe măsuri concrete în beneficiul oamenilor, precum acordarea voucherelor sociale, ajustarea prețurilor pentru deblocarea șantierelor, pachetul de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri și pachetul de 500 de milioane de euro pentru eficiența energetică a autorităților locale.
    Trimite prin e-mail