marți, 23 august 2022

Publicat la 8/23/2022 09:47:00 a.m. de

Proiecte noi la Spitalul Municipal Mediaș. Pavilion de boli cardiovasculare și bloc operator cu 7 săli de operație

Seria proiectelor de anvergură care vizează modernizarea Spitalului Municipal Mediaș continuă. Primăria și conducerea unității spitalicești lucrează în aceste zile la două proiecte care vor fi depuse spre finanțare în următoarele 2 luni. Dacă vor primi undă verde, la Mediaș vom avea un pavilion de boli cardiovasculare și un bloc operator nou.
 
 
Primăria Mediaș și conducerea Spitalului Municipal continuă să dezvolte proiecte pentru modernizarea unității spitalicești și creșterea calității actului medical. Eforturile au fost materializate până acum prin investiții din fonduri extrabugetare de câteva zeci de milioane de lei. S-au efectuat lucrări de reparații și modernizare la clădirea de Pneumologie, dar și la secții precum interne, ginecologie, neurologie sau ORL. Au fost dotate și complet modernizate sălile de nașteri, de operații și laboratorul spitalului. Chiar în aceste zile se apropie de finalizare un proiect de 19 milioane de lei, care a adus Spitalului aparatură medicală nouă, extrem de performantă, constând, printre altele, în: ecografe, ventilatoare, injectomate, infuzomate, monitoare ATI și pentru funcții vitale, aparate EKG, defibrilatoare, paturi ATI, aparate de radiologie compacte și portabile, dispozitive de dezinfecție, pulsoximetre, concentratoare de oxigen, tărgi hidraulice și pentru transportul pacienților contagioși, neutralizatori pentru deșeuri infecțioase, stație centrală de sterilizare, container Compartiment Primire Urgențe mobil.
 
Colaborare strânsă
 
Proiectul finanțat cu fonduri europene se va finaliza în 30 noiembrie 2022, pe lângă aparatură asigurând și echipamente și materiale sanitare necesare desfășurării în bune condiții a actului sanitar din instituția medieșeană. „Felicit echipa existentă la spital, care a înțeles că fără a accesa fonduri extrabugetare nu putem să dotăm și să modernizăm într-un termen cât mai scurt spitalul. Asigur atât cadrele medicale, cât și pe medieșeni că voi face tot ce pot pentru a crea condiții cât mai bune la spitalul din Mediaș“, declara Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș, în urmă cu mai puțin de un an, în momentul semnării contractului de finanțare.
„Sunt foarte mulțumit pentru că, în urma bunei colaborări cu Primăria Mediaș, în ultimii ani s-au investit peste 25 de milioane de lei în Spitalul Municipal. (…) trebuie să mulțumesc atât echipei pe care o conduc, dar mai ales domnului primar Gheorghe Roman, care a înțeles că este vital să investim în sănătate, în calitatea serviciilor medicale oferite, pentru a crește implicit calitatea vieții medieșenilor. Îmi propun să continuăm pe acest drum, pentru ca Spitalul Municipal Mediaș să devină tot mai performant“, transmitea la rândul său Gheorghe Nicorici, managerul unității sanitare, în noiembrie 2021.
 
Noi vești bune
 
Buna colaborare s-a materializat luna aceasta printr-un nou proiect major admis spre finanțare din fonduri europene. Pe adresa Primăriei a sosit un document prin care primarul Gheorghe Roman a fost anunțat că proiectul „Reabilitare/Modernizare imobile Spital Municipal Mediaș (Corp 1, Corp 2) pentru creșterea siguranței pacienților” depus pentru finanțare în cadrul POIM 2014-2020 – Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid 19, Obiectivul specific 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19, a fost delarat ADMIS. Este vorba despre un proiect în valoare de aproximativ 10.600.000 lei cu tva.
 
7 săli de operație
 
Iar planurile Primăriei Mediaș, pentru dezvoltarea Spitalului Municipal, continuă în ritm susținut. Managerul unității spitalicești a dezvăluit într-un interviu acordat Nova Tv că intenționează să depună spre finanțare două proiecte majore, care vizează construcția unui pavilion de boli cardiovasculare și respectiv a unui bloc operator nou. Potrivit acestuia, spațiul pentru pavilionul destinat bolnavilor cardiaci și cu afecțiuni neurologice există deja, iar studiul de fezabilitate este în prag de finalizare. În ceea ce privește noul bloc operator, acesta urmează să fie realizat prin mansardarea corpului B. „Va fi realizat prin supraînălțarea prin mansardare a Corpului B din spital, unde să se construiască un bloc operator nou, cu 7 săli de operație, să fie dedicate pentru chirurgie generală, urologie, ortopedie, sală septică și, de ce nu, să pregătim o sală pentru cardiologie intervențională, în așa fel încât să facem să se poată măcar ca pacientul să aibă parte de un diagnostic în spitalul Mediaș, dacă nu vom avea posibilitatea să montăm noi stenturi… Când există proiectul și vom avea și finanțarea, atunci ne vom asigura, în acel moment, că va exista și personalul medical necesar“, a dezvăluit Gheorghe Nicorici, managerul Spitalului Municipal Mediaș.
Potrivit acestuia, proiecte vor fi depuse, în următoarele 2 luni, la Ministerul Sănătății, respectiv Ministerul Dezvoltării.
    Trimite prin e-mail