miercuri, 24 august 2022

Publicat la 8/24/2022 03:51:00 p.m. de

Descoperire neașteptată în Biserica Evanghelică din Hoghilag

Voluntarii ”Ambulanței pentru monumente” și localnicii care lucrează la restaurarea și conservarea bisericii evanghelice din Hoghilag au făcut ieri o descoperire neașteptată: o sticluță cu o scrisoare în limba germană și câțiva bănuți vechi.

Cel  care a anunțat descoperirea a fost chiar primarul comunei, Nicolae Lazăr. ”Descoperire interesantă făcută astăzi la Biserica Evanghelica din Hoghilag. Voluntarii au găsit o sticluță în care exista o scrisoare și câțiva bănuți. Scrisoarea este în limba germană și face referire la istoria bisericii și a comunității noastre”, explică edilul. 
Tot el spune că ornamentul descris în scrisoare, respectiv o bilă, deasupra ei un miel și un fanion cu anul 1828, mai există pe acoperișul bisericii. Acel ornament a fost reparat în 1964, după furtună. Tot de atunci datează și scrisoarea cu bănuții găsiți ieri.

Voluntari ”Ambulanței pentru monumente” au început în această lună lucrările urgente de restaurare și conservare a Bisericii Evanghelice din Hoghilag, în special pentru a repara acoperișul deteriorat. Întreaga comunitate din comună s-a alăturat voluntarilor. Unii dintre localnici lucrează zilnic alături de voluntarii Ambulanței, iar alții pun mână de la mână și le oferă mese calde și tot ceea ce au nevoie pentru a continua lucrările.

În paralel, administrația locală încearcă să găsească fondurile necesare pentru a restaura în totalitate biserica și pentru a o introduce în circuitul turistic al bisericilor evanghelice din Transilvania. ”Biserica evanghelică și turnul său impunător reprezintă un simbol al comunității noastre, iar în curtea acesteia se desfășoară, an de an, o parte a manifestărilor din cadrul Sărbătorii Tuberozelor.”, spune primarul Nicolae Lazăr.
Prima mențiune istorică a bisericii evanghelice din Hoghilag datează încă din anul 1446.
    Trimite prin e-mail