miercuri, 17 august 2022

Publicat la 8/17/2022 08:02:00 a.m. de

„Atâta suferință într-un trup atât de gingaș, nu văzusem niciodată până atunci“

O echipă de oameni inimoși a reușit să  implementeze în acest an un proiect extrem de important pentru Compartimentul Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mediaș. Sufletul proiectului „Bine ai venit pe lume!”, cea care a inițiat și s-a zbătut pentru el, este dr. Irina Muțiu, Medic specialist pediatrie – neonatologie. 


Doamna doctor a acordat un interviu pentru Asociația Prompt Maternity&Critical Care, în care dezvăluie că „cea mai mare satisfacție din punct de vedere profesional este în momentul în care vezi că nou - născutul sau copilul pe care l-ai îngrijit/tratat pleacă acasă sănătos împreună cu mămica lui și se dezvoltă armonios din toate punctele de vedere.“

R: Ce v-a determinat să alegeți această profesie și această secție?
Dr. Irina Muțiu: În cazul meu, medicina am ales-o dintr-o întâmplare, neavând în familie pe nimeni medic. Spre finalul liceului, mă pregăteam să urmez facultatea de biologie, însă domnul ministru al învățământului din acea vreme avea alte planuri, astfel încât m-am trezit că admiterea la facultate urma să se faca pe bază de concurs de dosare, excepție făcând facultatea de medicină și arhitectura. Am dat admitere la facultatea de medicină, din materiile mele preferate - biologia și chimia și am ales Sibiul. Apoi, în anii mai mari, pentru că, până atunci, dacă nu ai avut contact cu medicina înainte nu prea poți să știi ce vrei, ce îți place, până nu parcurgi toate specialitățile, mă gândeam să aleg între cardiologie, neurologie și pediatrie. Pediatria a rămas favorită. După terminarea rezidențiatului, ca proaspăt medic specialist, am venit să lucrez la Spitalul Municipal Mediaș, în cadrul Compatimentului Neonatologie, aici fiind un post vacant.
 
R: De când lucrați în Spitalul Municipal Mediaș?
Dr. Irina Muțiu: La Spitalul Municipal Mediaș am lucrat un an, în 2012, apoi din 2017 până în prezent
 
R: Care este cea mai mare satisfacție pe care o aveți în ceea ce faceți?
Dr. Irina Muțiu: Cea mai mare satisfacție din punct de vedere profesional este în momentul în care vezi că nou – născutul sau copilul pe care l-ai îngrijit/tratat pleacă acasă sănătos împreună cu mămica lui și se dezvoltă armonios din toate punctele de vedere.
 
R: Care este cea mai mare provocare în meseria dumneavoastră?
Dr. Irina Muțiu: Primum non nocere – Să nu faci rău. Sunt de părere că meseria de medic este una dintre cele mai frumoase meserii, implică multă muncă și timp petrecut în spital, iar de multe ori unui medic îi este greu să se împartă egal între viața personală, socială și job.
 
R: Este o poveste a unui pacient/pacientă care v-a rămas în minte?
Dr. Irina Muțiu: Am cunoscut-o pe Larisa în timpul stagiului de neonatologie de pregătire în cadrul rezidentiatului. Prima mea zi pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Sibiu, primul contact cu neonatologia. Era o fetita nedorită, născută în acea dimineață din sarcină gemelară la 24 săptămâni și 500g, iar frățiorul ei de 480g trecuse în lumea drepților. Mămica ei, care ar fi trebuit să-i ofere iubire și lăptic să crească, fugise din spital. Era atât de mică și fragilă, încât aveam impresia că dacă e atinsă cu o pană se sfărâmă în mii și mii de bucățele. Ventilatorul care o ajuta să respire și să trăiască, incubatorul, monitoarele, medicii și asistentele din terapie i-au fost cei mai buni prieteni luni de zile. A trecut prin toate complicațiile posibile ale prematurității și nu de puține ori am crezut că o să o pierdem. Atâta lupta pentru viață, atâta suferință într-un trup atât de gingaș nu văzusem niciodată până atunci. Larisa a fost o luptătoare și a supraviețuit, a plecat apoi într-un centru de plasament și nu am mai văzut-o niciodată de atunci. Și acum, după atâta timp mă mai gândesc la ea – oare ce o fi făcând Larisa?
 
R: Care este citatul / expresia care vă definește?
Dr. Irina Muțiu: Atât viața, cât și timpul sunt resurse limitate, așa că trăiți-va viața frumos și lăsați ceva bun în urma voastră.
 
Compartimentul de Neonatologie
 
Spitalul Municipal din Mediaş, aflat în subordinea Primăriei, deserveşte 120.000 de locuitori din municipiu şi împrejurimi, dintre care mai mult de jumătate provin din mediul rural. Compartimentul de Neonatologie este dotat cu 20 de paturi, din care şase pentru prematuri. „Media naşterilor în ultimii cinci ani este de 700 de naşteri de nou-născuţi pe an, dintre care o parte prezintă probleme medicale. Se transferă la Maternitatea Sibiu 5 la sută din copiii născuţi la Mediaş”, arată dr. Irina Muţiu.
Detalii legate de acest proiect găsiți pe pagina de facebook al Asociației Prompt: Maternity&Critical Care. 
 
„Bine ai venit pe lume!“
 
Nou-născuţii din Spitalul Municipal din Mediaş beneficiază din acest an, în premieră, de patru concentratoare de aer, dar și de alte aparate moderne achiziționate anul acesta cu suma de 280.000 de lei, bani obţinuţi în cadrul proiectului „Bine ai venit pe lume!”, finanţat de Fundaţia Vodafone România, cu sprijinul Primăriei Mediaș. Tot cu scopul de a reduce mortalitatea şi complicaţiile în cazul nou-născuţilor din acest spital, întreg personalul medical din cadrul Secțiilor de Ginecologie, Compartimentul de Neonatologie și Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Mediaș s-a instruit în cadrul unui curs de formare profesională privind reanimarea neonatală.
 
Parteneriat de succes
 
Proiectul „Bine ai venit pe lume!”, finanțat prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, Împreună putem ține România în viață, inițiat de Fundația Vodafone România, se derulează în perioada 1 decembrie 2022 - 31 august 2022, obiectivul său fiind dotarea compartimentului neonatologie și a sălilor de operație și naștere din Secția obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne, menite a crește siguranța și îngrijirile de specialitate acordate celor mai mici pacienți, în special a prematurilor și nou-născuților cu probleme de sănătate. Proiectul s-a bazat pe un parteneriat între Asociația „Prompt: Maternity&Critical Care” din Mediaș (condusă de dr. Edvin Vaso, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției obstetrică-ginecologie), Spitalul Municipal Mediaș și Primăria Municipiului Mediaș.
 
„Bine ai venit pe lume!”
 
Valoarea totală al proiectului „Bine ai venit pe lume!“ este de 280.587 Ron, din care suma de 252.430 Ron finanțată de către Fundația Vodafone România.
Proiectul „Bine ai venit pe lume!”, finanțat, în proporție de 90%, prin Fondul Viață pentru Nou-născuți al Fundației Vodafone are ca scop îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate nou-născutului cu risc tratat în compartimentul neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mediaș.
Puteți sprijini munca celor care se luptă pentru cei mai mici, prin donații în contul asociației:
Asociatia Prompt: Maternity and Critical Care
IBAN: RO83INGB0000999907931689 deschis la ING Bank.
 

    Trimite prin e-mail