marți, 19 iulie 2022

Publicat la 7/19/2022 08:19:00 a.m. de

Interes crescut la Mediaș, pentru Bătălia Cărților

Concursul naţional de lectură organizat de către Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” este în plină desfășurare. Participanţii trebuie să lectureze cele 10 cărți de la fiecare categorie până la sfârşitul lunii noiembrie şi să predea fişele de lectură completate. Ulterior, în luna decembrie va avea loc dezbaterea ,,Convinge-mă să citesc!“.
 
 
Concursul național de lectură Bătălia Cărților se bucură de interes în municipiul Mediaș. 33 de persoane s-au înscris deja la ediția din acest an a evenimentului. „Primăria Municipiului Mediaș continuă Concursul Național de Lectură «Bătălia Cărților», desfășurat în cadrul Bibliotecii Municipale «Stephan Ludwig Roth» Mediaș. Concursul se adresează copiilor între 11 și 13 ani, adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, dar și adulților, respectiv seniorilor care dețin fișă electronică la Biblioteca Municipală Mediaș. Până în acest moment, la nivelul orașului nostru s-au înscris în acest concurs 33 de participanți la cele trei categorii, respectiv 14 copii, 8 adolescenți și 11 seniori. Cititorii interesați sunt așteptați în continuare să se înscrie în această întrecere, la sediul Bibliotecii Municipale Mediaș“, a declarat Anamaria Prodan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș.
 
Trei secțiuni
 
Participanții înscrişi la secțiunile copii și adolescenți vor avea de citit zece cărți cărți. Aceștia vor da calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit şi vor întocmi fişe de lectură pentru fiecare carte în parte. Scopul competiției este de promovare a literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi și a preferinţei pentru lectură în afara bibliografiei şcolare, unul dintre obiectivele urmărite fiind însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură. Este vorba despre înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, întocmirea unei fişe de lectură şi oral, în cadrul unei dezbateri.
 
Concurs național
 
Perioada de desfășurare a Bătăliei Cărților este aprilie – decembrie 2022. Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional, înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiționată de deținerea permisului de intrare la bibliotecă. Fiecare participant va primi la înscriere lista cărților incluse în concurs, un carnet de lectură și un model de fișă de lectură. „Competiția a fost lansată în luna aprilie a acestui an, iar etapa finală va avea loc în luna decembrie 2022 şi va cuprinde jurizarea, festivitatea de premiere, dar și dezbaterea «Convinge-mă să citesc!». Vor fi premiați finaliștii concursului și vor fi acordate și alte premii care să încurajeze lectura: «Cea mai bună fișă de lectură», «Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată», «Premiu pentru înțelegerea textului», «Cititorul anului», «Cele mai pertinente răspunsuri» și «Cartea anului». Pentru a ajunge în faza finală a competiției, participanții trebuie să lectureze cărțile din listele recomandate până la sfârșitul lunii noiembrie şi să predea fișele de lectură completate, odată cu predarea cărții lecturate. Fișele de lectură vor fi evaluate de către un juriu format din profesor Dana Aparaschiței, profesor Adela Boieșan din cadrul Clubului de Carte «Cafeneaua Literară» și profesor documentarist Cristina Pustai“,
mai spune Anamaria Prodan.
    Trimite prin e-mail