duminică, 17 iulie 2022

Publicat la 7/17/2022 10:56:00 a.m. de

FC Hermannstadt a debutat cu victorie la Mediaș

„Echipa asta a dus lupte mai grele de curând, cu „U“ Cluj și Petrolul, echipe mai bune decât jumătate din SuperLigă. Doar n-o să se împiedice de CS Mioveni“, își îmbărbăta prietenii, la încălzire, un suporter înfocat al FCH. Și a avut dreptate. FC Hermannstadt a învins CS Mioveni, vineri, la Mediaș, chiar mai clar decât o arată scorul, în deschiderea primei etape a SuperLigii României, cu 3-0 (1-0).

foto: facebook/FCH


Din păcate, echipa sibiană revenită după numai în sezon în prima ligă n-a avut parte de atmosfera de sărbătoare pe care o merita, la primul meci oficial „de acasă“. Pe o vreme frumoasă, a jucat la Mediaș, pe Gaz Metan, în fața a cca. 800 de spectatori. În afara inimoșilor suporteri, cei mai mulți au fost bine așezați în scaune, mai degrabă curioși să vadă cum o să facă față trupa lui Măldărășanu, venită în bloc din liga secundă, unor adversare precum CFR Cluj, FCSB sau U Craiova.

Așadar, într-o atmosferă modestă pentru un debut în prima ligă la fotbal (cel mai iubit sport din România), FC Hermannstadt și-a adunat toate forțele și, precum o echipă de liga a IV-a pe care o bagă în seamă doar apropiații, a semnat prima mare victorie din campionat. A surprins CS Mioveni cu un joc consistent, bazat pe o linie de mijloc mobilă și precisă, la fel cum a făcut-o și ediția trecută. Baba Alhassan, Mino Sota și Biceanu/Năstăsie, sprijiniți de Oroian și Petrescu, și-au făcut treaba perfect, lăsându-l fără replică pe Alex Pelici, antrenorul oaspeților. „Sibiul a câștigat meciul la mijlocul terenului, acolo a fost forța lor. Au câștigat multe dueluri în zona aceea de teren, ne-au dominat. Trebuie să ne revenim și să jucăm mai bine (…) Trebuie să lăsăm nasul jos, la treabă!“, a recunoscut fostul antrenor al sibienilor, după meciul de la Mediaș.

Sibienilor le-a ieșit jocul vineri și pe fondul unei atitudini ceva mai superioare a adversarului, exact cum prezicea Marius Măldărășanu la conferința de presă de dinaintea plecării spre Mediaș. „Trebuie să fim serioși, suntem nou promovată și, înaintea țintarului, cam toți ne doreau pe noi. Cam toți se gândeau ce echipă ar prefera în prima etapă. Aceasta poate fi un plus pentru noi“. A fost un plus, pentru că CS Mioveni s-a și văzut cu punctele în căruță imediat după tragerea la sorți a programului acestei ediții de campionat. „Ne asumăm, este o înfrângere rușinoasă, suntem cu toții vinovați, începând cu mine. Încercăm să ne trezim, pentru că a început campionatul și probabil că am luat meciul cam ușor“,  a admis după meci Alex Pelici.

Marius Măldărășanu a propus o echipă ofensivă pentru partida cu CS Mioveni, singurul implant față de un „unsprezece“ obișnuit în sezonul trecut fiind Butean, introdus în flancul drept al defensivei după plecarea lui Pantea la FCSB.

Echipa sibiană a dat drumul la „morișca“ de la mijloc imediat după fluierul de start, iar în zece minute a ajuns la un procent de 80 la sută posesie. Chiar dacă terenul n-a mai fost ideal, cunoscut fiind printre cele mai bune din țară, a reușit să confiște mingea și să o plimbe până să se ivească vreo breșă în defensiva adversă. După trei șuturi „de control“ din linia a doua, trase de Mino Sota și Alhassan, „Para-gol“ a speculat o desincronizare între un fundaș argeșean și portar, a înțepat mingea cu piciorul drept, pentru 1-0. Era minutul 28.

foto: facebook/FCH


Până la pauză, FCH a dictat în continuare ritmul, a mai avut un șut bun de la distanță a lui Petrescu, și i-a dat și lui Iliev ocazia să nu adoarmă, chiar aproape de intrarea la cabine, bulgarul parând excelent un trasor trimis de Garutti.

La reluare, Măldărășanu a încercat să aducă suflu nou în teren, aruncându-l în luptă pe Năstăsie în locul lui Biceanu. În chiar primul minut, Voinea ne-a dat ceva emoții, s-a opus din nou excelent Iliev, pentru ca apoi repriza să ne aparțină în totalitate. Mai ales după o dublă Alhassan care a făcut liniște pe teren. Mai întâi, servit ca la carte de Petrescu în adâncime, l-a driblat elegant pe portarul advers și a înscris în poarta goală (‘62), pentru ca cinci minute mai târziu să-i iese din nou șutul la colț, din întoarcere, din interiorul careului de 16 metri, cum a mai punctat de câteva ori în sezonul trecut.

Între cele 2 goluri ale reprizei, pe margine a fost agitație mare. Alex Pelici a încercat să revină în joc cu 3 schimbări tactice, Măldărășanu venind în replică, cu doar un minut înaintea golului de 3-0, prin introducerea lui Cătălin Popescu în locul lui Oroian. S-a dovedit inspirat antrenorul sibian, Popescu trimițând pasa din care Alhassan ducea scorul la 3-0.

foto: facebook/FCH


Au urmat încă două schimbări la FCH, Petrescu, accidentat, lăsându-i locul lui Balaure, iar Buhăcianu fiind introdus în locul lui Daniel Paraschiv. Cu forțe proaspete, Vali Buhăcianu a semnat două bune ocazii, la prima a lovit din cădere mingea cu capul, după o centrare „de meseriaș“ a lui Popescu, balonul a lovit transversala și a căzut la o palmă în teren, iar la a doua a marcat, numai că, la controlul cu sistemul VAR s-a dovedit că poziția sa a fost, de puțin, în ofsaid. S-a terminat 3-0, iar FC Hermannstadt s-a instalat, provizoriu, pe primul loc al clasamentului după etapa inagurală, înaintea ultimelor două partide de astăzi, FC Botoșani – Chindia (ora 18,30), Petrolul – FC Voluntari (ora 21,30)

Marius Măldărășanu, după meci: „Îmi doresc să construiesc, îmi doresc să pasez, dar ajungem și la o minge lungă până la urmă. Și Sergio Ramos mai dă o minge lungă. Le spun asta și fundașilor mei centrali, în principal Bejan și Stoica. Le mai spun, încercăm să pasăm, îmi stă inima pe bancă, așa că putem juca și o minge lungă, mai ales că avem și jucători de bătaie. Mă refer la Paraschiv, la Hora, care va juca și el, Vali, care e jucător de contraatac. Omogenitatea e importantă iar stilul este unul care se pliază până la urmă pe jucători. Ne iese jocul în anumite momente datorită jucătorilor“

REZUMATUL PARTIDEI

FC Hermannstadt / CS Mioveni 3-0 (1-0)

Au marcat: D. Paraschiv ’28, Baba Alhassan ’62 și ‘67

FC HERMANNSTADT: Iliev – Butean, Bejan, I. Stoica, Opruț – Biceanu (Năstăsie ’46), Mino Sota, Baba Alhassan (Iancu ’84) – Petrescu (cpt.) (Balaure ’71), Paraschiv (Buhăcianu ’72), Oroian (C. Popescu ’66). Antrenor: Marius Măldărăşanu.

Declarații Daniel Paraschiv, Mino Sota și antrenorul Marius Măldărășanu

SuperLiga României, etapa I: Hermannstadt – Mioveni 3-0 (1-0)

Universitatea Craiova – Sepsi 2-2 (1-0)

FC Argeș – UTA 2-0 (1-0)

CFR Cluj – Rapid 1-0 (1-0)

Farul – U Craiova 1948 2-1 (2-0)

FCSB – U Cluj 1-1 (0-1)

Mâine 18 iulie 2022: FC Botoșani – Chindia (ora 18,30) și Petrolul – FC Voluntari (ora 21,30)

CLASAMENT la ZI

sursa: LPF

    Trimite prin e-mail