miercuri, 6 iulie 2022

Publicat la 7/06/2022 08:08:00 a.m. de

Apă și canalizare pentru Mediaș

A fost semnat cel mai important contract de lucrări în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată.


Marți, la sediul operatorului regional Apa Târnavei Mari, a fost semnat contractul Reabilitare şi extindere reţele de apă şi de canalizare, conducte de aducţiune şi gospodărie de apă în Municipiul Mediaş”. Este cel mai mare contract ca și valoare din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni. 

Contractul are o valoare de 133,26 milioane de lei, la care se adauga TVA 25,31 milioane de lei. Durata prezentului contract este de 31 luni, de la data emiterii ordinului de începere a contractului și reprezintă durata de execuție a contractului.
Obiectul contractului constă în derularea unor lucrări de extindere și reabilitare rețele de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în municipiul Mediaș, județul Sibiu. Proiectul major «Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu», prin contractual «Reabilitare şi extindere reţele de apă şi de canalizare, conducte de aducţiune şi gospodărie de apă în Municipiul Mediaş» continuă investițiile derulate în infrastructura de apă și canalizare din Mediaș, atât prin intermediul POS Mediu, cât și prin alte programe derulate de Primăria Municipiului Mediaș, pentru creșterea gradului de confort și în beneficiul populației deservite’’ a explicat Ioan Munteanu, directorul general al companiei Apa Târnavei Mari.
Ce prevede contractul
 
Contractul semnat marți vizează reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă. Concret este vorba despre extinderea conductelor de transport apă cu lungimea de 6,6 kilometri, reabilitarea conductelor de transport apă cu lungimea de 3,05 kilometri, dar și reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție apă cu lungimea de 25,57 kilometri. De asemenea, se vor realiza o stație de pompare montată pe rețeaua de distribuție apă, o stație de pompare montată pe conductele de transport și 1.729 branșamente noi cu cămine apometru. Totodată, 8.500 apometre se vor înlocui cu contoare cu telecitire și se va realiza o gospodărie de apă nouă, cuprinzând un rezervor de înmagazinare apă potabilă cu volumul 250 metri cubi, un cămin debitmetru din beton armat și o stație de clorinare. De asemenea, prin contract se va realiza extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare menajeră. Concret este vorba despre extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare menajeră cu lungimea de 29,42 kilometri, de realizarea de conducte de refulare apă uzată menajeră cu lungimea de 390 metri, 1.931 racorduri de canalizare și două stații de pompare apă uzată menajeră.
        
Fonduri nerambursabile
 
Contractul semnat ieri la sediul operatorului regional de apă și apă uzată, Apa Târnavei Mari, face parte din „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu” (cod SMIS 137169), finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu o valoare totală de 700,2 milioane de lei. Finanțarea investiției se face astfel, 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. Contribuția Operatorului Regional la finanțarea investiției este de 6%. 
Am semnat un contract pentru care se muncește de mai bine de cinci ani de zile. Nu pot decât să felicit echipa de la Apa Târnavei Mari, pe domnul director personal și să le transmit medieșenilor că ne așteaptă un proiect extrem de greu, care va produce un real disconfort, dar care, în același timp  este extrem de util pentru noi toți. Dacă ar fi să facem un calcul, am putea spune că acest proiect echivalează cu bugetul Mediașului la capitolul investiții pe aproximativ 4-5 ani de zile, așa că este extrem de important să atragem fonduri extrabugetare“, spune primarul Gheorghe Roman.
    Trimite prin e-mail