miercuri, 29 iunie 2022

Publicat la 6/29/2022 03:44:00 p.m. de

Thellmann: „Susțin menținerea cotei unice!“

Deputatul Christine Thellmann a răspuns pentru Monitorul de Mediaș la o serie de întrebări pe teme îndelung dezbătute în această perioadă, între care cele care privesc modificările Codului Fiscal sau prețul combustibililor.

 
Reporter: Care este părerea dumneavoastră despre modificările Codului Fiscal?
 
Christine Thellmann: În  ceea ce privește modificările Codului Fiscal, susțin menținerea cotei unice și orice măsură fiscală eficientă care să afecteze cât mai puțin mediul de afaceri!  Nu consider impozitul progresiv, taxa de solidaritate sau suprataxarea companiilor ca o soluție potrivită!  Măsurile pe care le vedem anunțate sunt rezultatul unor negocieri cu partenerii de coaliție. PNL intotdeauna și-a asumat clar sprijinul pentru mediul de afaceri.
 
Reporter: Deci nu considerați că, în situația actuală, este nevoie de măsuri fiscale suplimentare...

Christine Thellmann: Nu putem fi de acord cu sufocarea mediului de afaceri. În perioade precum cea pe care o traversăm acum avem nevoie ca România să ofere un climat fiscal care să atragă investițiile, nu care să le gonească. Redresarea economiei și creșterea ulterioară se pot obține numai dacă lăsăm economia reală să se dezvolte. Efectele negative ale unei Politici de fiscalitate excesivă are o serie de consecințe: afectarea investițiilor, creșterea prețurilor produselor/serviciilor, tăieri de salarii, închiderea unor locuri de muncă. De aceea, tragem cât putem ca să impunem măsuri menite să ajute companiile și oamenii, ca depășim această perioadă cu economia și nivelul de trai cât mai puțin afectate.
 
Reporter: Românii ar urma să beneficieze de o reducere de 50 de bani pentru fiecare litru de benzină cu care alimentează de la pompă. Am văzut că se pregătește o ordonanță de urgență în acest sens.
 
Christine Thellmann: Este o măsură la care se lucrează. Informațiile care au fost făcute publice până acum au fost elemente din viitoarea ordonanță, iar detaliile de profunzime și de funcționare a mecanismului sunt în curs de finalizare. Am încercat să prezentăm publicului date din ordonanța la care lucrăm, ca o dovadă de transparență într-o chestiune foarte importantă pentru toți românii. Vom avea al doilea cel mai mic preț din Uniunea Europeană.
 
Reporter:  Cum vor funcț
iona de fapt lucrurile?

Christine Thellmann: 25 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani vor fi susținuți ca o cheltuială deductibilă de către operatori. Este o situație fără precedent, așa că nu ne putem raporta la o lege anterioară, trebuie să creăm acum, de la zero, un cadru legal care trebuie să funcționeze bine din prima zi. Trebuie să înțelegem că guvernul lucrează la foc automat, cu experți din toate domeniile cheie. Sunt necesare discuții detaliate cu toate părțile implicate, analize de legalitate, proceduri de implementare, scenarii și analize de risc. Înțelegem bine urgența, dar lucrurile făcute bine au nevoie de analiză. În trecut au mai fost date rapid ordonanțe care au făcut mai mult rău decât bine și tot românii au ajuns să plătească oalele sparte. Suntem responsabili și calculați în aceste probleme.
 
Reporter: Înțeleg că ordonanța ar urma să se aplice în următoarele trei luni...

Christine Thellmann: Nu vindem oamenilor iluzii. O asemenea măsură se poate lua doar în limitele permise de banii din buget și cu un mecanism de aplicare sustenabil, care să nu creeze alte probleme. Noi nu creăm așteptări nerealiste, ci căutăm soluții, dar soluții reale, care se pot aplica și pe măsură ce lucrăm la ele am comunicat ca să știe și românii la ce să se aștepte. Nu am mințit oamenii, ci am prezentat, cu onestitate, ce a avut guvernul pe masa de lucru. În aplicarea măsurilor solicitate, mizăm pe sprijinul companiilor petroliere. Fiind vorba despre o perioadă dificilă și despre un cadru legal care nu a mai existat, este nevoie de implicarea activă a tuturor actorilor care fac parte din sistemul de comercializare, reglementare, fiscalizare. Nu este o situație care afectează doar România, prețul carburanților a crescut galopant la nivel global. Fiecare guvern încearcă să găsească soluțiile cele mai bune. Nu vrem ca în România să se ajungă la limitarea achiziției de carburant, ca în Ungaria. Credem că perioada raționaliză
rii consumului face parte dintr-o epocă de mult apusă. Fiecare guvern din UE a promovat măsurile care i-au fost permise de bugetul propriu.
    Trimite prin e-mail