luni, 13 iunie 2022

Publicat la 6/13/2022 10:51:00 a.m. de

Apă și canalizare în nordul județului

 

A fost semnat al doilea contract de lucrări în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată. 

La sfârșitul săptămânii trecute la sediul operatorului regional Apa Târnavei Mari, a fost semnat contractul „Extindere rețele de apă, rețele de canalizare, conducte de aducțiune și gospodării de apă în Șaros pe Târnave, Ernea, comunele Hoghilag, Alma și Dârlos (Curciu) din județul Sibiu. Acesta face parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni. Contractul cu o valoare de aproximativ 53,5 milioane de lei, are o durată de implementare de 25 luni, iar obiectivul său constă în realizarea unor conducte de aducțiune apă pe traseul Dumbraveni – Hoghilag – Prod și pe traseul Dumbraveni – Alma – Curciu, precum și înființarea de sisteme de alimentare cu apă pentru acele localități ce nu dispun de această facilitate. Este vorba despre Șaros pe Târnave, Ernea, Prod și Curciu.



În data de 10 iunie, la sediul Operatorului Regional Apa Târnavei Mari a avut loc semnarea contractului ATM-CL-02: „Extindere rețele de apă, rețele de canalizare, conducte de aducțiune și gospodării de apă în Șaros pe Târnave, Ernea, comunele Hoghilag, Alma și Dârlos (Curciu) din județul Sibiu”. Acesta face parte din proiectul major „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”. ,,Este un proiect extrem de greu, dar foarte important pentru nordul județului Sibiu. Mă bucur mult că avem o asociație în care reușim să ne înțelegem foarte bine, oricare ar fi orientările noastre politice și facem lucru acesta în primul rând pentru oamenii care și-au pus încrederea în noi. Dacă nu ar exista consens, astfel de proiecte nu ar ajunge în astfel de stadii. Suntem doar la început, iar de acum încolo rolul cel mai important îl va avea firma care a câștigat licitația. Eu nu pot decât să le urez mult succes și în același timp să îmi exprim convingerea că vor fi respectate termenele din contract’’ a declarat Primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman. 



Lucrări importante

Contractul are o valoare de 53,5 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Durata prezentului contract este de 25 luni, de la data emiterii ordinului de începere a contractului și reprezintă durata de execuție a contractului. ,,Obiectul contractului constă în derularea unor lucrări în sectorul de apă, respectiv, realizarea unor conducte de aducțiune apă pe traseul Dumbraveni – Hoghilag – Prod și pe traseul Dumbraveni – Alma – Curciu, precum și înființarea de sisteme de alimentare cu apă pentru acele localități ce nu dispun de această facilitate: Șaros pe Târnave, Ernea, Prod și Curciu’’ spune Ioan Munteanu, Directorul general al companiei Apa Târnavei Mari.

Alimentare cu apă

Proiectul prevede realizarea mai multor conducte de aducțiune a apei. Astfel, conducta de aducțiune Dumbrăveni - Prod va asigura  alimentarea cu apă a localităților Hoghilag și Prod și va avea lungimea  totală de 9,09 kilometri. Conducta de aducțiune Dumbrăveni – Curciu va avea lungimea totală de 18,15 kilometri și va asigura  alimentarea cu apă a localităților Ernea, Alma, Giacăș, Șmig și Curciu. Contractul prevede lucrări la nivelul localităților Șaros pe Târnave, Ernea, comunele Hoghilag, Alma și Dârlos (Curciu), după cum urmează. Concret, în localitatea Șaros pe Târnave se va realiza o conductă de aducțiune cu lungimea 2,2 kilometri, gospodărie de apă nouă și se va face extinderea rețelei de distribuție cu lungimea cumulate de 8,4 kilometri. În localitatea Ernea, se va realiza o conductă de aducțiune cu lungimea de 2 kilometri, dar și extinderea rețelei de distribuție cu lungimea de 3 kilometri, o stație de pompare apă potabilă, respectiv gospodărie de apă. În localitatea Hoghilag, proiectul prevede reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție apă cu lungimea cumulată de  5,04 kilometri, în timp ce în localitatea Prod se va face o gospodărie de apă, se va realiza extinderea rețelei de distribuție cu lungimea cumulată de 3,2 kilometri și o stație pompare apă potabilă. În localitatea Alma se va face o conductă de aducțiune cu lungimea de 480 metri, dar și o stație de clorinare realizată în cadrul Gospodariei de apă Alma existente. În ceea ce privește localitatea Giacăș, proiectul prevede o conductă de aducțiune cu lungimea de 4,25 kilometri și o stație pompare apă potabilă. În fine, în localitatea Șmig se va realiza o conductă de aducțiune cu lungimea de 420 metri, iar în localitatea Curciu, gospodarie de apă și extindere rețea de distribuție cu lungimea de 6,4 lilometri. 

Lucrări de canalizare

Proiectul prevedere și o serie de lucrări în sectorul canalizare. Punctual în localitatea Șaroș pe Târnave se va realiza extinderea rețelei de canalizare cu lungimea de 7,6 kilometri, o stație de pompare apă uzată cu separare de solide și conducte de refulare cu lungimea cumulată de 2,5 kilometri. În localitatea Hoghilag, se va face extinderea rețelei de canalizare cu lungimea de 5,4 kilometri, o stație de pompare apă uzată cu separare de solide și conducte de refulare cu lungimea cumulată de 1,28 kilometri. 

Fonduri nerambursabile

Contractul semnat la sfârșitul săptămânii trecute la sediul operatorului regional de apă și apă uzată, Apa Târnavei Mari, face parte din „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu” (cod SMIS 137169), finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu o valoare totală de 700,2 milioane de lei. Finanțarea investiției se face astfel: 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. Contribuția Operatorului Regional la finanțarea investiției este de 6%.

 

    Trimite prin e-mail