joi, 26 mai 2022

Publicat la 5/26/2022 08:42:00 a.m. de

Apă pentru Axente Sever

Ședința ordinară a Consiliului Local Axente Sever de marți 24 mai a avut pe ordinea de zi o informare publică asupra evoluţiei proiectului de apă-canal realizat în comuna Axente Sever, în parteneriat cu operatorul regional de apă şi apă uzată Apa Târnavei Mari Mediaş. 
 

La invitația primarului Marius Grecu, la ședință a participat Ioan Munteanu, directorul general al companiei Apa Târnavei Mari (ATM) S.A., pentru a oferi câteva clarificări despre motivul pentru care proiectul de apă-canal nu s-a realizat în graficul preconizat.
 
Proiecte importante
 
Pentru început, edilul l-a asigurat pe Ioan Munteanu că ATM beneficiază de tot sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale din comuna Axente Sever, pentru buna desfăşurare a proiectului, însă era absolut necesară această discuţie, deoarece respectivul proiect este deosebit de important pentru comunitatea locală, în special dat fiind faptul că se va derula în curând un amplu proiect de reabilitare şi modernizare a străzilor din Axente Sever şi Agârbiciu.
„De 11 ani avem această problemă cu apa. Am fost întâi în proiectul «Zone fierbinţi», împreună cu Copşa Mică şi care a eşuat. Avem permanent aceleaşi discuţii referitoare la apă şi canalizare. Noi avem două proiecte importante, prin care vom finaliza infrastructura comunei. Dar, ca să demarăm aceste proiecte, depindem foarte mult de finalizarea proiectului de apă-canal. Vreau să ştiţi că noi întotdeauna ce ne-am propus am făcut şi am vrut să îl invit pe dl. director Munteanu să vină să ofere nişte clarificări, fiindcă doresc să existe transparenţă şi atât domnii consilieri, cât şi locuitorii comunei noastre să cunoască exact motivele pentru care încă nu este finalizat proiectul de apă-canal”, a spus primarul comunei Axente Sever, domnul Marius Grecu.
Motivele întârzierii
 
La rândul său, Ioan Munteanu a explicat că proiectul a fost preluat de ATM în anul 2016, după ce iniţial comuna Axente Sever făcuse parte din programul „Zone fierbinţi” al Ministerului Mediului. După multiple revizii ale proiectului, a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în iulie 2020. Axente Sever era prima comună inclusă în programul de licitaţii, însă, deoarece Comisia Europeană a solicitat efectuarea unei expertize realizate în mod independent, pentru a se verifica starea exactă a lucrărilor executate anterior, licitaţiile pentru lucrări nu au mai putut fi efectuate şi s-a continuat cu realizarea lucrărilor în alte zone incluse în proiect.

La momentul actual, se va încheia licitaţia pentru realizarea expertizei, care va fi realizată în maximum 6 luni, în paralel se va finaliza documentaţia de atribuire pentru execuţia lucrărilor, ca în toamnă sau la sfârşitul anului să fie demarată procedura pentru execuţia lucrărilor. Principala prioritate o constituie existenţa unei surse de apă conforme pentru locuitorii din Axente Sever şi Agârbiciu.
 Vă promit că este primul lucru care se va întâmpla. Conducta de aducţiune care pleacă de la Mediaş va ajunge până la Şeica Mare. Dacă lucrările care s-au realizat sunt bune, se va implementa mult mai repede. Acestea au fost priorităţile, aşa am încercat să ne facem planul. Chiar să fi vrut să facem expertiza mai devreme nu am fi putut, fiindcă este costisitoare. Vă înţeleg, ştiu că este frustrant, ştiu că nu mai este un lux, ci o necesitate. Înţeleg şi poziţia domnului primar şi îi apreciez atitudinea dânsului. Chiar dacă nu am discutat în termenii cei mai amicali, a fost pur constructiv, ca să încercăm să rezolvăm situaţia. Ce pot să vă asigur este că anul viitor veţi avea apă”, a spus directorul general al ATM Mediaş.
Concluzii pozitive
 
În cadrul aceleaşi şedinţe, Munteanu a mai răspuns întrebărilor adresate de către consilierii locali ai comunei Axente Sever, iar la final, primarul Marius Grecu l-a asigurat că există cooperare deplină din partea Primăriei şi a Consiliului Local Axente Sever pentru finalizarea proiectului de apă-canal, dar şi că va continua să insiste ca lucrurile să se mişte mai repede decât până acum. 
IOAN MUNTEANU | director general ATM Mediaș
 
Eu am convingerea că, până la sfârşitul anului vor fi documentaţiile toate făcute, în perioada de iarnă vom derula licitaţiile, cel mai probabil de luna viitoare veţi vedea echipe de oameni în zonă care vor verifica şi vor face investigaţiile pentru expertiză, astfel încât anul viitor în luna martie să începem în forţă cu execuţia pe toate fronturile de lucru din localităţile cuprinse în zona fierbinte.“

    Trimite prin e-mail