marți, 22 martie 2022

Publicat la 3/22/2022 04:18:00 p.m. de

Pavilion complet reabilitat la Spitalul de Psihiatrie

Consiliul Județean Sibiu a mai finalizat o investiție pentru modernizarea și eficientizarea energetică a infrastructurii medicale. La scurt timp după terminarea lucrărilor de reabilitare termică a Dispensarului de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Consiliul Județean Sibiu a încheiat în luna februarie 2022 lucrările necesare pentru eficientizarea energetică a Pavilionului IV al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr.Gheorghe Preda” din Sibiu, clădire ce datează din anul 1898.

„În prezent se mai realizează lucrări similare, de reabilitare termică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu: la clădirea Dermato-venerice, la cea unde funcționează secțiile de Chirurgie, precum și la clădirea Maternității, și la Spitalul de Pneumoftiziologie: la Pavilionul II și la Pavilionul administrativ”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia finalizării proiectului. Alături de Daniela Cîmpean s-au aflat Florin Neag – managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Sibiu, Ciprian Ionuț Băcilă – director medical Spitalul Clinic de Psihiatrie Sibiu, Marcel Luca – vicepreședintele CJ Sibiu, Adrian Bibu – administratorul public al județului, Oana Popa – director executiv Direcția Strategii, Proiecte a CJ Sibiu.

Clădirea recent reabilitată va găzdui Secția Gerontopsihiatrie, cu o capacitate de 50 de paturi, unde vor fi tratați pacienții de vârsta a III-a cu patologie psihiatrică. Aceștia vor beneficia de condiții de cazare deosebite, la standarde europene, iar personalul medical se va bucura de un spațiu prietenos pentru a-și desfășura activitatea. Lucrările au fost executate de firma de construcții sibiană SC NV CONST SRL, iar valoarea finală a contractului de lucrări, încheiat în 12.11.2020, este de 3.780.622,71 lei (TVA inclus) din care 1.366.551,99 lei (TVA inclus) reprezintă contribuția Consiliului Județean Sibiu, asigurată din bugetul local al județului Sibiu și defalcată astfel: cofinanțarea de 2 %, respectiv 42.266,78 lei (TVA inclus), iar diferența, de 1.324.285,31 lei (TVA inclus), a fost alocată pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, conform ghidului solicitantului (consolidare clădire, finisaje interioare, tâmplărie interioară, acces secundar, etc). Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în data de 06.04.2021, iar lucrările au fost finalizate în 15.02.2022, constructorul încadrându-se în termenul de execuție. Beneficiile aduse ca urmare a acestei investiții vizează creșterea eficienței energetice a Pavilionul IV, prin:

  • Prepararea apei calde din surse regenerabile în proporție de 100% vara (creșterea de la 0 la 32.500 KWh/m2/an);
  • Aport la încălzirea clădirii pe timp de iarnă din surse regenerabile;
  • Reducerea consumului anual de energie primară cu peste 75 % (peste 400 kWh/m2/an)
  • Reducerea gazelor cu efect de seră cu 64 % (peste 60 echivalent tone de CO2)

 Clădirea a fost încadrată în clasa energetică A de la clasa E.

    Trimite prin e-mail