joi, 17 martie 2022

Publicat la 3/17/2022 09:10:00 p.m. de

Operații în premieră, la Spitalul Municipal Mediaș

La Spitalul Municipal Mediaș au avut loc mai multe proceduri chirurgicale realizate cu ajutorul unui artroscop. Aparatura medicală performantă a intrat recent în dotarea medicilor de la Secția de ortopedie. 

Din echipa medicală au făcut parte Radu Todoran, medic primar ortopedie și traumatologie, 
respectiv Iozefina Botezatu, de la Spitalul Colentina

„Un nou pas în modernizarea Spitalului Municipal Mediaș! A fost inaugurat artroscopul la secția de ortopedie și au avut loc primele patru operații cu ajutor de la București, ca să spun așa. Artroscopul face ca noi să ne înscriem pe traiectoria spitalelor moderne. Pe această cale vreau să mulțumim încă o dată Primăriei Mediaș pentru banii alocați de la bugetul local, în jur de 100.000 euro, bani care au ajutat la achiziționarea acestui aparat“, anunță Jan Mircea Truță, directorul medical al Spitalului Municipal Mediaș.
Noi tipuri de operații au devenit posibile
 
Săptămâna aceasta au avut loc primele intervenții chirurgicale realizate cu ajutorul artroscopului la Spitalul Municipal Mediaș. Acestea au fost efectuate de o echipă de medici din care au făcut parte Radu Todoran, medic primar ortopedie și traumatologie, respectiv Iozefina Botezatu, de la Spitalul Colentina din București. 
Premiera pentru Mediaș ar fi artroscopiile de gleznă, una dintre articulațiile operate mai puțin cu ajutorul artroscopului. Nu sunt niște operații senzaționale, însă sunt noi și au fost posibile datorită achiziției acestei aparaturi. Artroscopul este foarte util, este necesar în orice spital care face ortopedie și care se respectă. Sperăm că va crește astfel și numărul de pacienți“, a explicat doctorul Radu Todoran. Două dintre cele patru operații realizate au fost artroscopii de gleznă, iar celelalte două au vizat corectarea unor deformări ale picioarelor.
Intervenție minim invazivă
 
Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua şi trata leziunile din interiorul articulaţiilor. Termenul înseamnă „să priveşti în interiorul articulaţiei“. Artroscopia îi permite medicului ortoped să stabilească cu exactitate diagnosticul şi să trateze leziunile intraarticulare, fiind extrem de utilă în special pentru patologiile de mare fineţe din ortopedie. După intervenţie, pacientul rămâne câteva ore sub supraveghere și poate pleca acasă în aceeaşi zi. Procedura se efectuează într-o sală de operaţii dotată corespunzător şi durează aproximativ 30-60 minute. Anestezia este frecvent rahidiană, însă se poate opta pentru anestezie generală sau pentru un alt tip de anestezie. 
 

    Trimite prin e-mail