miercuri, 2 februarie 2022

Publicat la 2/02/2022 06:03:00 p.m. de

Zbor Cluj – New York, în 2030. Continuă devierea Someșului și prelungirea pistei Aeroportului Cluj

Un zbor direct ar putea lega Clujul de New York până în 2030, odată cu prelungirea pistei la 3.400 de metri. Până în 2035, Aeroportul Cluj ar putea avea peste 7 milioane de pasageri pe an.


Lucrările de deviere a Someșului și prelungire a pistei de decolare-aterizare a Aerportului Internațional Avram Iancu Cluj continuă în 2022, asftel că, până în 2030-2032, Clujul ar putea avea zbor direct spre New York, potrivit directorului general al Aeroportului, David Ciceo.

Ne bucurăm că se continuă devierea râului Someș. Unul din obiectivele principale ale Aeroportului este prelungirea pistei la 3.400 de metri. Astfel, vom avea posibilitatea să avem zboruri intercontinentale. După ce se finalizează devierea Someșului, odată cu inaugurarea pistei, vom avea și zbor Cluj-New York. Așadar, în aproximativ 8-10 ani vom avea zbor direct Cluj-New York”, a declarat David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.

7 milioane de pasageri, până în 2035

Aerogara din Cluj va înregistra, în 2035, circa 7 milioane de pasageri anual, și odată cu atingerea acestui prag, un nou terminal va fi construit pe Aeroportul Cluj. Până atunci, administrația și propune să extindă terminalul de plecări, cu co-finanțare din fonduri europene. În prezent, la aeroport se lucrează deja la o cale de rulare nouă, finanțată în proporție de 50% din fonduri UE, dar și la alte proiecte cu bani europeni.
„Extindem terminalul de plecări, cu finanțare 50% fonduri europene. În viitor, pentru că în 2035 vom ajunge la circa 7 milioane de pasageri, vom face un terminal nou. Calea de rulare este în curs de execuție, având de asemenea 50% finanțare din fonduri europene. Mai avem și alte proiecte cu fonduri europene: deja ne-au sosit mașini de pompieri cu finanțare de 98%, avem aprobat un proiect de gard inteligent cu 98% fonduri europene, lucrăm la mai multe proiecte cu finanțare europeană”, a declarat David Ciceo.
    Trimite prin e-mail