miercuri, 23 februarie 2022

Publicat la 2/23/2022 10:18:00 a.m. de

TNRS prezintă două premiere în luna martie: „Macbeth” și „Echilibru fragil” – de Ziua Mondială a Teatrului

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) prezintă, în luna martie, două spectacole în premieră, „Macbeth”, de William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy, și „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Cămărășan. Pentru a oferi publicului un cadou deosebit cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, una dintre premiere este programată în data de 27 martie.

De asemenea, în  cursul lunii martie, TNRS oferă publicului unele dintre cele mai apreciate producții din repertoriul său, la Sala Mare și Sala Studio.

Un spectacol al descoperirilor

Avanpremiera producției „Macbeth”, a Secției Germane, care îi are în distribuție pe actorii Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Benedikt Haefner și Ioana Cosma va avea loc în 17 martie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare.
„Misterul vieții nu este o problemă pe care s-o rezolvi, ci o realitate pe care s-o experimentezi. Viața mereu ne dă șansa să câștigăm ceva și în același timp să pierdem ceva. Este o cursă continuă. Nu mă interesează să fac un spectacol plin de topice macbetiene, precum fuga spre putere, asasinări, înșelăciuni, conspirații, etc. Mă interesează acel băiat care plânge în Macbeth, când el se simte singur și furios pe toată situația în care se afundă cu o viteză incredibilă. Mă interesează acel sentiment în interiorul unei femei lăsate singură cu visele și instinctele ei înăbușite în neputință, fără posibilitatea de a crea o familie, fără a da viața mai departe. Mă interesează acel om care credea în ceva atât de greu de definit, precum o prietenie. În Macbeth vorbim încontinuu de poluri îndepărtate, opuse și de linia subțire ce le separă. Vorbim de adicții. Avem o poveste arhicunoscută, dar care a devenit ca un film porno, public, la îndemâna oricui. Vreau să redescopăr acele intimități prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decădere umană și lumină Dumnezeiască. Adevăratele tragedii din viețile noastre nu le putem niciodată identifica și distinge de serile banale cu un pahar de vin roșu sec, altfel probabilitatea de a ne arunca fetusul propriei noastre vieți ar deveni o realitate mult prea apropiată nouă. A salva pe cineva de o greșeală este un dar al paradisului. Oare în ce măsură ne mai putem apropia de acest dar?”, spune regizorul Botond Nagy despre producția pe care o pune în scenă la Naționalul sibian.
 
Un spectacol despre iubire și despre viață

„Echilibru fragil”, premiera Secției Române, îi are în distribuție pe: Serenela Mureșan, Mariana Mihu-Plier, Florin Coșuleț, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robaș. Avanpremiera este programată în 26 martie 2022, iar premiera în 27 martie 2022, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Ambele spectacole au loc la ora 19:00, la Sala Mare.
„Să montez acum un text despre frică are o actualitate care face procesul acesta să-mi pară indecent. Despre anii aceștia pe care îi trăim, despre pierderile fiecăruia dintre noi – chiar și despre descoperiri – despre frica acestor ani – mi-e greu să cred că a venit deja timpul să vorbim. Nu s-au decantat toate, nu ne mai cunoaștem nevoile reale, actuale, urmăm inerția unui timp deja apus, lumea s-a schimbat.
Ce e sigur – e că avem nevoie să ne împărtășim ce trăim, ce înțelegem din ce trăim și mai ales ce nu înțelegem. Ce e sigur – e că nu vor dispărea niciodată rătăcirile și niciodată nevoia de a ne regăsi. În ultimă instanță, nevoia de a ne întâlni. Ce înseamnă azi curajul de a trăi, de a dărui, de a proteja, de a ierta – de a te ierta? Dorința de a fi iubit și a iubi? Taina de a te iubi.
Pare indecent să vorbești azi despre frică, e ca și cum ai sta să pui în scenă marele incendiu din Trei surori, în timp ce orașul în care ești arde cu adevărat. Și totuși… frica sălășluiește în interior, e un foc înlăuntrul nostru – și nu există loc mai potrivit ca teatrul – pentru a pătrunde în inima noastră, în sufletul nostru – pentru a ne aduce alinare și vindecare nouă – oamenilor, deopotrivă creatori și spectatori. Nu e loc mai potrivit în care să ți se spun: ȘTIU, E GREU, să ți se spună GREȘESTI, dar și AI DREPTATE. Nu e loc mai potrivit în care să spui: NU SUNT SINGUR.
Nu montez un text despre frica, ci despre iubire, despre viață, despre a exista si mai ales despre a co-exista. Și nu îl montez singură. Este o poveste despre A FI ÎMPREUNĂ”, spune regizoarea Mariana Cămărășan.
 
Bilete și acces

Biletele pentru spectacolele TNRS sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17. Accesul publicului la reprezentații este permis doar în  baza certificatului verde COVID. Prețul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu reducere.
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu și finanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
PROGRAMUL LUNII MARTIE LA TNRS
 
 • 2 martie 2022, ora 19:00
Un spectacol de Bogdan Georgescu
Cu: Horia Fedorca, Cristina Blaga-Tomuș, Iustinian Turcu, Ștefan Tunsoiu, Ioana Cosma, Andrei Gîlcescu, Gabriela Pîrlițeanu
 
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 3 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Josef Maria Krasanovsky
Cu: Cătălin Neghină, Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Cristina Juks, Daniel Plier, Benedikt Hafner, Ana Tiepac
Cu participarea trupei Art Attack
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 4 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Alexandru Dabija
Cu: Veronica Arizancu, Mihai Coman, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Codruţa Vasiu, Serenela Mureşan, Cătălin Neghină, Horia Fedorca, Eduard Pătrașcu, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Cristian Stanca, Dana Taloş, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Marius Turdeanu, Ștefan Tunsoiu, Cristina Stoleriu, Liviu Vlad
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 5 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Florin Piersic Jr.
Cu: Marius Turdeanu, Ali Deac, Pali Vecsei
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 6 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Ofelia Popii
Cu: Adrian Matioc, Ciprian Scurtea
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 
 • 17 martie 2022, ora 19:00
AVANPREMIERĂ
Macbeth
REGIA: Botond Nagy
Cu: Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Benedikt Haefner, Ioana Cosma
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 
 • 18 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Mariana Mihu – Plier
Cu: Dana Taloș
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
 • 19 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Dan Glasu
Cu: Cristina Blaga-Tomuș, Andrei Gîlcescu
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
 • 20 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Viorel Rață
Cu: Viorel Rață
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
 • 24 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Bogdan Sărătean
Cu: Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Johanna Adam, Daniel Plier
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
 • 25 martie 2022, ora 19:00
REGIA:  Mariana Mihu – Plier
Cu: Ștefan Tunsoiu
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
 • 26 martie 2022, ora 19:00
AVANPREMIERĂ
Echilibru fragil
Un spectacol de Mariana Cămărășan
Cu: Serenela Mureșan, Mariana Mihu-Plier, Florin Coșuleț, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robaș
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 27 martie 2022, ora 19:00
PREMIERĂ
Echilibru fragil
Un spectacol de Mariana Cămărășan
Cu: Serenela Mureșan, Mariana Mihu-Plier, Florin Coșuleț, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robaș
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
 • 31 martie 2022, ora 19:00
REGIA: Andrei și Andreea Grosu
Cu: Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacşu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Văcaru-Lazăr, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Viorel Rață
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

    Trimite prin e-mail