joi, 17 februarie 2022

Publicat la 2/17/2022 10:05:00 a.m. de

Tinerii maghiari din Mediaș au rămas activi chiar și-n pandemie

Maghiarii din județ, la fel ca toți românii, au depășit un an complicat, marcat de pandemie și de restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Chiar și așa, Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș a reușit să organizeze o serie întreagă de acțiuni, între care Programul Prelungit - proiect de suflet prin care se oferă elevilor din clasele primare activități educative și de recreere, zilnic între orele 12-16, și o masă caldă, apoi tabăra de înot de la Vlăhița, festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, dar și un proiect cu finanțare europeană prin programul Erasmus+.
 
 
Din cauza situației provocate de pandemie, proiectele și evenimentele UTDM Mediaș au fost regândite. Astfel, în cazul publicației culturale Nagy-Küküllő, a fost afectat procesul de livrare, acesta fiind întârziat, astfel încât numărul de exemplare ale publicației a trebuit redus de la 2.000 la 500. Pe de altă parte, s-a reușit tipărirea publicației în fiecare lună și astfel comunitatea maghiară din Mediaș și din județul Sibiu a fost informată despre noutățile și informațiile curente. Informațiile, prezentările, articolele și rapoartele disponibile în limba maghiară au fost publicate și pe site-ul www.medgyes.ro.
 
Proiecte pentru elevi
 
Unul dintre proiectele de suflet, Programul Prelungit, a fost organizat și în anul 2021. În cadrul acestui proiect au fost oferite elevilor din clasele primare activități educative și de recreere zilnic între orele 12-16 și o masă caldă, toate acestea fără costuri pentru părinți. Proiectul a venit în sprijinul a cel puțin 50 de familii. Un alt proiect de suflet a fost Europa Minorităților, în cadrul căruia a fost organizată Tabăra de Înot și care a ajuns la un deceniu de la prima ediție, după ce în 2020 nu a putut fi organizat din cauza situației pandemice. 
„Anul trecut am reușit să organizăm această tabără pentru 70 de tineri din județul Sibiu, unde timp de o săptămână, participanții au avut ocazia să își petreacă timpul într-un mod util prin jocuri, prelegeri și activități sportive, proiect care s-a dovedit a fi un succes“, spune Balazs Botond, președintele Uniunii Tineretului Democrat Maghiar Mediaș.
Dansuri tradiționale și proiect educațional
 
Unul dintre cele mai importante proiecte a fost Festivalul de dansuri populare Vándorcsizma, organizat împreună cu Asociația Culturală Gyöngyvirág din Mediaș. La ediția cu numărul 18 a festivalului au avut loc prezentări de iurtă, jocuri/activități pentru copii, târg de produse tradiționale și handmade, concerte, dansuri populare și tradiționalul concurs de gătit gulaș cu șapte echipe. De asemenea, la începutul anului s-a reușit organizarea celui de-al doilea proiect cu finanțare europeană, prin programul ERASMUS+. Proiectul a implicat 43 de tineri din 9 țări, Bulgaria, Malta, Letonia, Turcia, Lituania, Regatul Unit, Ungaria și România, iar timp de zece zile prin aplicații online participanților le-a fost prezentat scopul proiectulului „Engage, Connect, Empower” privind Strategia Europeană de Tineret.
 
Cu sprijinul partenerilor
 
În ceea ce privește evenimentele organizate, cel mai important pas a fost atragerea de fonduri nerambursabile. Acestea au beneficiat de sprijinul mai multor finanțatori. Este vorba despre Fundația Communitas, Consiliul Județean Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, Fundația Bethlen Gabor, Fondul de Cooperare din Ungaria, OTP Bank România și Transgaz S.A. 
„Menționăm totodată și partenerii cu care am lucrat împreună la diferite proiecte. Este vorba despre Universitatea Babes-Bolyai, Școala Generală Báthory István din Mediaș, Uniunea Democrată Maghiară din România, atât organizația națională, cât și cea județeană și locală, Fundația Rákoczi, bisericile istorice maghiare din Mediaș și din județul Sibiu și nu în ultimul rând Conferința Tineretului Maghiar din România. Pe această cale dorim să mulțumim pentru munca, efortul și posibilitățile pe care voluntarii, partenerii și finanțatorii ni le-au oferit, fără de care nu am fi putut ajuta comunitatea maghiară din Mediaș și din județul Sibiu“, mai spune Balazs Botond.
Proiecte comune
 
Anul trecut, Universitatea Babeș-Bolyai a organizat prin Departamentul de Administrație și Management Public sesiuni de informare pentru elevi și profesori, inclusiv în județul Sibiu. Sesiunile de informare au avut loc prin intermediul platformei Zoom și au fost distribuite în direct și pe rețele de socializare. În cadrul acestor întâlniri s-a prezentat oferta educațională a facultății de administrație publică și procedura de admitere. De asemenea au fost prezenți specialiști din domeniu și studenți ai universității care au împărtășit experiența lor. Școala Generală Báthory István este un alt partener al asociației de foarte mulți ani, pentru că cele două entități au țeluri comune. 
„Ne dorim ca acesta să fie una dintre cele mai moderne și competitive școli, unde oferă elevilor o paletă cât mai largă de posibilități. La fiecare deschidere de an școlar le suntem alături, iar în anul 2021 am reușit să le oferim elevilor câte un mic cadou din partea lui Moș Crăciun. Unul dintre proiectele pe care le-am finalizat a fost un scurt film de prezentare al singurei instituții de învățământ cu predare în limba maghiară din județul Sibiu. De asemenea, Grădinița Bucuria Copiilor este o grădiniță care are și grupe pentru copiii maghiari, pe care noi am ajutat-o cu diferite produse și obiecte necesare, astfel dorindu-ne ca aceasta să devină atrăgătoare pentru părinți“, a mai explicat Balazs Botond.
Partener nou
 
Fundația Rákoczi este un partener relativ nou al Uniunii Tineretului Democrat Maghiar Mediaș, însă cu care s-a reușit o colaborare foarte bună. Principalul obiectiv al acesteia fiind susținerea învățământului în limba maternă. Printre proiectele realizate împreună se numără și tabere pentru elevii din școala generală și liceu, conferințe, program de înscriere în învățământul primar, programul „Un ghiozdan pentru fiecare elev“, cât și pachete cu cadouri pentru preșcolari și școlari.
 

    Trimite prin e-mail