luni, 7 februarie 2022

Publicat la 2/07/2022 01:24:00 p.m. de

Locul unde „miracolul «viață» te încarcă“

În cei peste 30 de ani de carieră, a asistat mii de nașteri la Mediaș, a trecut de la perfuzii cu ac la branule, de la operații cu incizii uriașe la cele laparoscopice, iar acum pune umărul la modernizarea compartimentului de neonatologie al Spitalului Municipal Mediaș. Gabriela Lazăr e un exemplu pentru asistența medicală din orașul de pe malurile Târnavei Mari.

 
Vești bune pentru viitoarele mamele din Mediaș și localitățile din nordul județului. La compartimentul de neonatologie al Spitalului Municipal Mediaș continuă în ritm susținut implementarea proiectului „Bine ai venit pe lume”.
Din echipa aflată în spatele proiectului face parte și Gabriela Lazăr, Asistent-Șef secția obstetrică-ginecologie. Aceasta a acordat un interviu pentru Asociația Prompt Maternity&Critical Care, în care dezvăluie bucuria de a munci într-o secție unde „vezi oameni fericiți“.
 
Întrebată ce a determinat-o să se îndrepte către această profesie și spre această secție, spune că a ales postul în Maternitate „deoarece este singura secție unde vezi oameni fericiți, unde miracolul «viață» te încarcă. Când eram elevă și am văzut prima naștere, am fost foarte impresionată. Tot ce s-a petrecut atunci, acolo, pentru mine a fost o minune. Chiar și azi, de multe ori, am aceeași percepție.“, a arătat Gabriela Lazăr.
 
Gabriela Lazăr este angajată a spitalului din Mediaș încă din 1988, fiind din „garda veche“ cum se spune. A terminat Liceul Sanitar, în 1986, perfecționându-se apoi la Facultatea de Medicină „Victor Papilian“ Sibiu, la specialitatea Asistență medicală (a absolvit în 2011). E Asistent șef din decembrie 2020, după o bună experiență ca asistent Sală naștere și apoi instrumentară Sală operație. Spune că munca pe care o depune îi aduce foarte multe satisfacții. „Satisfacții am foarte multe: mămici zâmbind, plângând de fericire; sfârșite fizic după un travaliu; mămici care se uită la bebe ca la o icoană. Apoi, prin parc, mămici cu cărucior cu bebe, mândre de ei; te opresc să îți arate cât au crescut și tu nu mai știi dacă a fost fată sau băiat“, spune zâmbind doamna Lazăr.
 
Asistența medicală acordată în spital s-a îmbunătățit mult față de anii 90. „Când m-am angajat eu, puneam perfuzie cu ac, se spărgeau venele. Acum folosim branule, ascultăm bătăile bebelușului cu pâlnia (stetoscop monoauricular), acum înregistrăm cu cardiotocograful; făceam operatii cu incizie mare, acum unele le facem cu laparoscopul. Lucrurile s-au schimbat chiar în bine și încă se vor mai schimba.“, arată Asistentul-Șef.
 
Însă provocările vin la tot pasul. „Nicio naștere nu seamănă cu alta. Nici la aceeași mamă. Sunt descrise în cărți situații cu care te întâlnești poate odată în viata (ex. inversiune uterină, naștere gemelară - primul născut natural, al doilea prin cezariană), cazuri grave, gravide nedispensarizate - adevărate bombe cu ceas; extrauterine rupte; pacientă în șoc hemoragic. Am simțit moartea suflându-ne în ceafă“, dezvăluie Gabriela Lazăr.
 
Dincolo de spital, doamna Gabriela Lazăr e cel puțin la fel de iubită, cu pasiuni firești pentru o femeie activă. Îi place să tricoteze, să croșeteze, să citească, îi plac călătoriile, iar în bucătărie să facă torturi și prăjituri. „Cumva trebuie să îți încarci bateriile. Gravidele în travaliu îți iau foarte multă energie. În general, omul în suferință îți ia multă energie.“, arată doamna Lazăr.
La întrebarea ce citat/vorbă din popor/expresie vi se potrivește, a indicat ,,Meseria e brățară de aur!"

 
Reamintim, Proiectul intitulat „Bine ai venit pe lume” al Asociației Prompt Maternity&Critical Care, în parteneriat cu Spitalul Municipal Mediaș și Primăria municipiului Mediaș, este unul dintre cele șase declarate câștigătoare la nivel național în programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”. Practic, compartimentul de neonatologie al Spitalului Mediaș va fi modernizat cu fonduri (în proporție de 90%) de la Fundația Vodafone România.
Principalul obiectiv al proiectului, care se va desfășura până în aprilie 2022, este scăderea ratei complicațiilor asociate prematurității și implicit a ratei mortalității neonatale. Acesta va putea fi îndeplinit prin asigurarea mijloacelor necesare resuscitării, stabilizării, monitorizării și transferului în siguranță la unitatea de competență, respectiv prin dotarea cu echipamente medicale a secției Obstetrică-Ginecologie și Compartimentului Neonatologie din Spitalul Municipal Mediaș, în decurs de 6 luni și pe termen mediu-lung, cu sprijinul finanțatorilor, partenerilor și echipei de proiect.
Tot în cadrul proiectului, 20 de asistente din secția Obstetrică-Ginecologie și Compartiment Neonatologie din Spitalul Municipal Mediaș se perfecționează prin participarea la cursuri certificate de resuscitare neonatală, în decurs de 6 luni.
 
La finalul proiectului, asistenţa medicală acordată nou-născutului cu risc tratat în compartimentul neonatologie, din cadrul Spitalului Municipal Mediaș, va fi mult îmbunătățită.
 
Cum putem sprijini Asociația și implicit viitoarele mame 

„Proiectul ”Bine ai venit pe lume!”, finanțat, în proporție de 90%, prin Fondul Viață pentru Nou-născuți al Fundației Vodafone are ca scop îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate nou-născutului cu risc tratat în compartimentul neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mediaș.
Ne puteți sprijini prin donații în contul asociației:
Asociatia Prompt : Maternity and Critical Care
IBAN: RO83INGB0000999907931689   deschis la ING Bank
Sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul pe salar din 2021 (pentru salariați) sau 20% din impozitul pe profit (pentru firme).“
    Trimite prin e-mail