miercuri, 23 februarie 2022

Publicat la 2/23/2022 08:30:00 p.m. de

Legislația în domeniul apărării, actualizată cu celeritate

Preocupările Deputatului Christine Thellmann se îndreaptă către politica externă.


Parlamentarul medieșean a susținut o declarație politică având ca și temă conflictul ruso-ucrainean. Christine Thellmann este de părere că una dintre prioritățile Parlamentului României în această sesiune trebuie să fie adoptarea legilor în domeniul securității naționale.
 
Securitate naț
ională
 
România se află astăzi în atenția liderilor occidentali în contextul crizei ruso-ucrainene. Prin poziția sa geostrategică, România resimte tensiunile NATO-Rusia, pe fondul consolidării masive a prezenței militare a Federației Ruse la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre. ,,În acest nou context, consider foarte important rolul fiecărei instituții a statului de a-și îndeplini atribuțiile și responsabilitățile în domeniul securității naționale. Responsabilitatea și datoria noastră este să adaptăm cu celeritate legile în domeniul la provocările actuale ale mediului de securitate’’, spune Deputatul Christine Thellmann.
 
Realități actuale
 
Necesitatea actualizării legilor este menționată și în Strategia națională de apărare a țării 2020-2024, în scopul de a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare racordării prompte și flexibilitatea de a gestiona provocările la adresa securității naționale. Administrația Prezidențială precizează că sunt necesare legi noi, legi coerente și aplicate care să operaționalizeze implementarea Strategiei naționale de apărare pe de o parte și că, pe de altă parte, este necesară actualizarea legilor în vigoare, adoptate acum 30 de ani, în contextul realităților de atunci.
 
Interesul românilor prioritar
 
Un cadru legislativ modern trebuie să reglementeze nu doar riscurile de tipul agresiunilor militare, ci și riscurile și amenințările generate de evoluțiile tehnologice, precum atacurile cibernetice, sau de tipul atacurilor informaționale. O legislație care nu sprijină în mod eficient sau care nu facilitează răspunsul autorităților pentru realizarea securității naționale este o vulnerabilitate, pentru că nu oferă instrumentele juridice pentru prevenirea și contracararea acestor riscuri. 
,,În contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a solicitat urgentarea proiectelor de lege în domeniul securității naționale. Primul ministru, ministrul apărării, au anunțat că în programul legislativ al Guvernului din acest an figurează mai multe proiecte de lege în domeniul securității naționale. Stimați colegi, acest domeniu atât de sensibil, interesul național și apărarea României și a cetățenilor români, trebuie puse mai presus de orice interes politic’’ a mai declarat Christine Thellmann.
    Trimite prin e-mail