joi, 16 decembrie 2021

Publicat la 12/16/2021 12:05:00 a.m. de

Tinerii cu dizabilități învață să-și găsească un loc de muncă

Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj derulează proiectul „Și eu vreau să muncesc! - orientare și consiliere vocațională pentru tineri cu dizabilități“, finanțat de către Raiffeisen Bank. 


În perioada octombrie 2021 - martie 2022, 50 de tineri și copii cu dizabilități vor urma programe specifice unitare de consiliere și orientare vocațională pentru a-și dezvolta abilități și competențe noi pentru a reuși accesarea unui loc pe piața forței de muncă. Proiectul se va implementa în municipiile Mediaș și Blaj, precum și în localitățile rurale limitrofe acestora.
 
 
Inițiatorii proiectului avertizează că, la ora actuală, majoritatea tinerilor cu dizabilități nu au acces pe piața forței de muncă și devin membri inactivi ai societății, chiar dacă dețin competențe și abilități, fie ca urmare a lipsei de consiliere și orientare, fie ca urmare a lipsei de informare a potențialilor angajatori. Prin intermediul acestui proiect se dorește organizarea de sesiuni de informare, consiliere, orientare pentru tineri cu dizabilități, stagii practice la diverși angajatori, organizarea unor campanii de promovare și informare la nivelul comunității locale pentru creșterea accesului la un loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități.
„Ne propunem ca 50 de beneficiari, tineri și copii cu dizabilități să urmeze programe specifice unitare de consiliere și orientare vocațională, peste 75% dintre beneficiari să participe la un stagiu de pregătire/practică asistat în cadrul unei firme, iar două rețele comunitare locale să asigure sprijin pentru creșterea accesului pe piața forței de muncă, pentru tinerii cu dizabilități din acele comunități“, spun reprezentanții Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj.
50 de beneficiari
 
Proiectul se va implementa în două municipiii, Mediaș și Blaj, precum și în localitățile rurale limitrofe acestora, având o valoare totală de 67.400 lei, fiind finanțat de Raiffeisen Bank prin programul Raiffeisen Comunități cu suma de 49.950 lei. Beneficiarii proiectului vor fi minim 50 de copii și tineri cu dizabilități cu diverse afecțiuni, încadrați în grad de handicap sau cu cerințe educaționale speciale, care vor urma programe de educație non-formală, 80 de părinți sau membri ai familiilor copiilor și tinerilor cu dizabilități beneficiari, 20 de cadre didactice din școli de masă și speciale și 20 angajatori care vor asigura stagiul practic. De asemenea, tot beneficiari vor fi 20 de persoane/specialiști implicați în munca cu persoane cu dizabilități cum ar fi psihologi, medici, terapeuți, asistenți sociali, educatori, dar și minimum 1.000 de persoane din comunitățile locale informate cu privire la dreptul la muncă în condiții egale a persoanelor cu dizabilități.
 
Concurs de granturi
 
Raiffeisen Comunități  este un concurs de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, dezvoltat de Raiffeisen Bank România. Scopul principal al programului este de a încuraja organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ să dezvolte și să implementeze proiecte comunitare în domeniul educației nonformale, care să ducă la îmbunătățirea nivelului de educație și, astfel, la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din România.
 
Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj
 
„Ne propunem ca 50 de beneficiari, tineri și copii cu dizabilități să urmeze programe specifice unitare de consiliere și orientare vocațională, peste 75% dintre beneficiari să participe la un stagiu de pregătire/practică asistat în cadrul unei firme, iar două rețele comunitare locale să asigure sprijin pentru creșterea accesului pe piața forței de muncă, pentru tinerii cu dizabilități din acele comunități.“

    Trimite prin e-mail