joi, 23 decembrie 2021

Publicat la 12/23/2021 05:59:00 p.m. de

Christine Thellmann, vizită în Republica Kazahstan

Deputatul Christine Thellmann a efectuat o vizită de lucru în Republica Kazahstan, alături de delegația României, în calitate de membru al Grupului Parlamentar de Prietenie Kazahstan. „În perioada 20-22 decembrie a.c., am efectuat o vizită de lucru la Nur-Sultan, în Republica Kazahstan, ce a avut drept obiectiv intensificarea cooperării interparlamentare româno-kazahe, precum și consolidarea în ansamblu a dialogului politic“, a arătat deputatul PNL Christine Thellmann.


„Programul de contacte bilaterale organizat în marja vizitei a inclus întrevederi și convorbiri oficiale cu președintele Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan, domnul Maulen Ashimbayev, cu vicepreședintele Senatului, domnul Askar Shakirov, cu adjunctul ministrului afacerilor externe, domnul Akan Rakhmetullin, precum și o întrevedere cu președintele Majilisului Parlamentului Republicii Kazahstan, domnul Nurlan Nigmatulin.
În contextul aniversării, în anul 2022, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale, delegația română a invitat conducerile celor două Camere ale Parlamentului Republicii Kazahstan să efectueze o vizită oficială în România.

Membrii delegației Senatului României au abordat, în cadrul convorbirilor, necesitatea valorificării oportunităților de colaborare cu statul kazah în sfera energiei regenerabile, a transporturilor, agriculturii și a turismului, cât și la consolidarea cadrului oferit de Comisia Interguvernamentală Mixtă româno-kazahă pentru cooperare economică și tehnico-științifică.

Părțile s-au referit la importanța convocării cât mai curând a celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei, care, potrivit principiului rotației, va avea loc la Nur-Sultan.
Demnitarii români au evidențiat faptul că Republica Kazahstan este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României în Asia Centrală, respectiv principalul partener comercial în regiune. Totodată, vicepreședintele Senatului a reiterat sprijinul României, în calitate de stat membru UE, pentru extinderea dialogului UE-Kazahstan, precum și pentru intensificarea rolului statului kazah în cadrul Strategiei UE pentru Asia-Centrală.

Partea română și-a exprimat, de asemenea, aprecierea față de eforturile autorităților kazahe pentru păstrarea, dezvoltarea și afirmarea  identității etnice și culturale a etnicilor români, Republica Kazahstan fiind un model de armonie inter-etnică și inter-religioasă.
 

Ambele părți au recunoscut valoarea comunității românești din Kazahstan drept o punte deosebită de legătură între cele două state.“, a transmis deputatul Christine Thellmann.
    Trimite prin e-mail