luni, 8 noiembrie 2021

Publicat la 11/08/2021 07:50:00 p.m. de

La Mediaș, majoritatea elevilor au revenit în bănci

Majoritatea elevilor din Mediaș au revenit luni la ore cu prezență fizică. Conform datelor actualizate vinerea trecută, doar în cazul a trei grădinițe și o singură școală gimnazială din municipiul de pe Târnava Mare, procentul angajaților care s-au vaccinat împotriva COVID-19 se situează sub 60 la sută. De asemenea, la Școala Postliceală Auxila Mediaș, procentul de vaccinare este de 100%, aceasta fiind singura din municipiu unde tot personalul este imunizat.
 
 
Școala a început luni cu prezență fizică unde rata de vaccinare a personalului este peste 60 la sută, conform anunțului făcut de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a explicat că acest prag s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor. Decizia a fost confirmată printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 
Situația în Mediaș
 
Majoritatea elevilor din municipiul Mediaș au revenit luni dimineața la ore cu prezență fizică. Este vorba despre toate cele cinci licee din oraș, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“, Școala Gimnazială „George Popa“, Școala Gimnazială „Cireșarii“, Școala Gimnazială nr. 4, Școala Gimnazială nr. 7, Școala Gimnazială „Istvan Bathory“ și Școala Gimnazială „Hermann Oberth“, dar și despre grădinițele „Micul Prinț“, „Dumbrava Minunată“, „Pinocchio“ și  „Piticot“. În cazul a patru unități de învățământ, adică Școala Gimnazială „Constantin Ioan Motaș“, respectiv grădinițele „Rază de Soare“, „Bucuria Copiilor“ și Grădinița nr. 12, cursurile se desfășoară online.
 
Protest spontan
 
Luni dimineața, înainte de ora 8, elevii și părinții unei clase I au venit la poarta Școlii Gimnaziale „C.I. Motaș“, însă evident că nu au fost lăsați să intre. Directorul unității de învățământ a venit la fața locului și le-a explicat că trebuie să respecte ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății. În replică, părinții au spus că și copiii lor au dreptul la educație și consideră criteriul după care se desfășoară în prezent cursurile ca fiind unul aberant. Aceștia au mai spus că vor continua să vină dimineața la școală și în zilele următoarele, iar copiii nu vor intra în online. La această școală, o singură persoană nevaccinată făcea luni diferența între ore cu prezență fizică și ore online. Unitatea de învățământ are 35 angajați, dintre care 20 vaccinați, adică 57,14%. Cu o singură nouă persoană vaccinată, procentul ar fi de exact 60%.
 
O nouă schimbare?
 
Luni seara, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a propus în şedinţa Guvernului ca, prin excepţie, în localităţile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mia de locuitori să se renunţe la pragul de 60% persoane vaccinate în unităţile de învăţământ pentru ca acestea să funcționeze cu prezență fizică. Decizia ar urma să fie adoptată la sfârşitul săptămânii de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
    Trimite prin e-mail