miercuri, 10 noiembrie 2021

Publicat la 11/10/2021 09:44:00 a.m. de

Înghesuială pentru ajutoare de încălzire a locuințelor

Peste 760 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuințelor pe perioada sezonului rece au fost depuse, până acum, la sediul Direcției de Asistență Socială Mediaș. Dintre acestea, în paralel cu preluarea dosarelor, 345 au fost introduse în programul informatic, iar celelalte sunt în lucru. Comparativ cu anul trecut, numărul solicitanților a crescut de mai bine de șapte ori, iar explicația ține de majorarea plafonului de acordare al ajutoarelor până la 1.386 de lei pe cap de membru de familie.
 
 
Sute de familii din municipiul Mediaș și satul aparținător Ighișu Nou au solicitat deja ajutoare de încălzire a locuinței. Numărul cererilor este de șapte ori mai mare decât anul trecut, atunci când în aceeași perioadă erau înregistrate doar 103 cereri. Explicația este majorarea plafonului de acordare al ajutoarelor până la 1.386 de lei pentru fiecare membru al familiei.
 
Pe categorii
 
Ca și până acum, cererile cele mai numeroase sunt pentru încălzirea cu gaze naturale. „Până la data de 4 noiembrie 2021, la sediul Direcției de Asistență Socială Mediaș au fost depuse peste 760 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuințelor pe perioada sezonului rece. Dintre acestea, în paralel cu preluarea dosarelor, 345 au fost introduse în programul informatic, iar diferenţa de 416 urmează a fi procesate. Dintre cele înregistrate deja, 316 sunt pentru încălzirea cu gaze naturale, 23 pentru încălzirea cu lemne și șase pentru energie electrică“, a precizat Bianca Tătaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială Mediaș.
 
Se primesc în continuare
 
Ajutoarele de încălzire se vor acorda pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. Beneficiază de subvenţii familiile care folosesc încăzirea cu gaze naturale, cele care utilizează lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, respectiv cele care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie electrică. „Menționăm că cererile vor fi primite până în data de 16 noiembrie, persoanele eligibile având la dispoziţie următoarele zile pentru a depune la sediul Primăriei Mediaş, la cel al instituţiei noastre de la fosta Aviaţie, online, la e-mail das_medias@yahoo.com, sau prin intermediul serviciului poștal, la adresa Direcției de Asistență Socială Mediaș, Aleea Comandor Dimitrie Moraru nr. 11. Formularele necesare pentru completarea dosarului pot fi descărcate de pe site-urile www.primariamedias.ro și dasmedias.wordpress.com sau obținute de la sediile amintite. Programul de preluare a dosarelor este de luni până joi, între orele 8:00 – 12:00 și 12:30 – 15:00, iar vineri între orele 8:00 – 12:00“, a detaliat Bianca Tătaru.
 
Acte necesare
 
Ajutoarele se vor acorda în baza unui dosar complet, care va conține în mod obligatoriu o serie de documente, printre care: o cerere tip, cartea de identitate a proprietarului, o declarație pe propria răspundere pentru persoanele care nu realizează niciun venit, copie a celei mai recente facturi de gaze naturale sau energie electrică, acte de venit aferente lunii septembrie, precum și o adeverință eliberată de către Serviciul Fiscal Local Mediaş pentru familiile sau persoanele singure care dețin cel puțin unul dintre bunurile cuprinse în anexa 4 a Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 50/2011. Lista completă a actelor necesare întocmirii dosarului poate fi consultată la sediul Direcției de Asistență Socială, al Primăriei Mediaș, dar și pe site-urile celor două instituții.
 
Mai mulți beneficiari
 
Cuantumul ajutoarelor pentru încălzire este cuprins între 25 și 250 de lei pentru încălzire cu gaze naturale, între 50 și 500 de lei pentru energie electrică și între 32 și 320 de lei pentru încălzirea cu lemne. Ca elemente de noutate față de prevederile legale anterioare, prezenta lege aduce o serie de modificări. Astfel, venitul minim pe membru de familie se majorează la suma de 1.386 lei, iar în cazul persoanelor singure venitul este de până la 2.053 lei. De asemenea, pe lângă ajutorul de încălzire, se acordă și un supliment pentru energie, în sumă fixă și anume 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale, 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi (lemne) şi/sau petrolieri, 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică sau 70 de lei/lună dacă titularul folosește exclusiv energia electrică. La întocmirea cererii, este obligatoriu să se prezinte titularul contractului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale.

    Trimite prin e-mail