luni, 15 noiembrie 2021

Publicat la 11/15/2021 02:35:00 p.m. de

Focar de pestă porcină africană la Brateiu

Al treilea focar de pestă porcină africană a fost confirmat la Sibiu, într-o gospodărie din localitatea Brateiu. Un total de 28 de animale au fost testate pozitiv. Care sunt restricțiile pe care le impune Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu?
,,A fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Brateiu, cu o rază de 3 km, ce include localitatea Brateiu și Dârlos, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Mediaș, Colonia Târnava, Blăjel, Păucea, Valea Lungă, Curciu, Giacăș, Șmig, Alma, Ațel, Dupuș, Biertan, Richiș, Buzd, Nemșa, Moșna, si Ighișu Nou.
În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute in Planul de măsuri.
De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine. Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU și Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Brateiu. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.
Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând prevederile Regulamentului CE 687/2019. Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice identificate pe parcursul implementării măsurilor”, transmite Prefectura Județului Sibiu printr-un comunicat de presă.
    Trimite prin e-mail